Vrienden

Activiteiten

10/10/2023: Erfgoedcafé en huldiging Constant Vandemoortele

De V.I.M., heemkring Ten Mandere en museum Eperon d’Or brachten in het vierde erfgoedcafé een hulde aan Constant Vandemoortele. Constant legde in 1899 de basis voor de huidige Groep Vandemoortele, nog altijd een familiebedrijf maar wel eentje met 4500 werknemers. Details lees je hier.

21/01/2020: Voordracht Geert Bruloot

Geert Bruloot, 35 jaar zelfstandig uitbater van een prestigieuze schoenenwinkel de Coccodrillo in Antwerpen, begenadigd verteller en schrijver van ‘Shoes. Footprint: the legacy of the World’s Most Famous Designers’, kwam op 21 januari 2020 naar Izegem. Hij stond op de eerste rij toen de Antwerpse Zes naam maakten. Toen startte hij samen met een vennoot een designer schoenenwinkel. De Belgische Martin Margiela was één van de eerste designers die door de Coccodrillo werd aangeprezen. Hij vertelde op een levendige en anekdotische manier over het succes en de uitdagingen van de schoenenwereld. Foto’s van Philippe Smalle vind je hier.

11/06/2019: Uitstap naar Frans-Vlaanderen

Op 11 juni reisden Vrienden naar Frans-Vlaanderen, waar ze in Wambréchies de distillerie Claeyssens bezochten. Daarna trokken ze naar het Lintweverijmuseum in Komen. Enkele foto’s van Philippe Smalle vind je hier.

21/02/2019: Nieuwjaarsreceptie

Meer dan 170 VIM’mers klonken op het nieuwe jaar, deze keer in thuisbasis Eperon d’Or. Voor de gelegenheid werden enkele acts uit de laatste cultuurwandeling ‘In deugd en vreugd’ nog ‘ns opgevoerd. Hier vind je een reeks sfeerbeelden van de hand van VIM-huisfotograaf Philippe Smalle.

13/10/2018: Erfgoedcafé ‘Omtrent Eduard Dierick’

Tijdens het Erfgoedcafé vertelde Marlou Browaeys, studente schoenopleiding in KASK St-Niklaas, hoe ze de trouwschoen van Eduard Dierick, grondlegger van de Izegemse schoennijverheid, na maakte. Bart Blomme, bestuurslid van de VIM en van Ten Mandere, deed het verhaal van Eduard Dierick uit de doeken aan de hand van eigen onderzoek en dat van Bertrand Nolf, eveneens bestuurslid bij Ten Mandere. De 100 aanwezigen genoten achteraf nog van een drankje in het pop-up Erfgoedcafé in de indrukwekkende industriële omgeving van Luxendi in de Nederweg. Foto’s kan je hier bekijken.

12/06/2018: Uitstap naar Gent

Op 12 juni 2018 trokken de VIM’ers naar de regio-Gent. Eerst gingen ze op bezoek bij glazeniers-atelier Mestdagh in Merelbeke, daarna bezochten ze het Robot-Orkest Logos in Gent zelf. De foto’s van Philippe Smalle kun je hier bekijken.

26/01/2017: Nieuwjaarsreceptie

Op 26 januari 2017 waren de Vrienden te gast in de voormalige Drukkerij Strobbe. The Blikdooze Band zorgde voor de juiste stemming en de ongeveer 170 aanwezigen konden naar hartenlust smullen van ouderwetse, Brusselse wafels. Een meer dan geslaagde avond, wat resulteert in foto’s met veel blije gezichten.

 24/04/2016: Erfgoeddag

Zondag 24 april 2016 was een hoogdag voor Eperon d’Or. Die dag opende Eperon d’Or officieel de deuren van het afgewerkte en prachtig gerestaureerde voorgebouw. De opening viel samen met Erfgoeddag, die dit keer ‘Rituelen’ als thema had.

De leden van de V.I.M.  brachten reeds de dag voordien een gesmaakt bezoek aan de vaste en tijdelijke tentoonstellingen van Eperon d’Or. Klik hier voor de foto’s van deze Vrienden-activiteit.

12/9/2015: Adriaan Linters over industrieel erfgoed

Adriaan Linters is expert in Vlaams Industrieel Erfgoed. In zijn lezing op de vooravond van Open Monumentendag beantwoordde hij tal van vragen: wat is er zoal beschermd?, wat is de betekenis op vandaag?, waar liggen de bedreigingen en kansen?

23/4/2015: EGD

Op de vooravond van Erfgoeddag werden de Vrienden van de Izegemse Musea uitgenodigd op een spreekavond in Eperon d’Or. Je kunt de sfeer nog ‘ns opsnuiven aan de hand van deze foto’s.

29/1/2015: Nieuwjaarsreceptie

Op donderdag 29 januari kwamen ongeveer 170 VIM-sympathisanten luisteren naar het verhaal over de internaatjaren die schrijfster Riet Van Loo beleefd had in het lyceum de Pélichy.

De voor de hand liggende locatie, de Gouden Kapel, was afgeladen vol en luisterde geboeid naar haar verhaal. In een vijftal thema’s werd allerlei aspecten behandeld. Er was telkens een afwisseling tussen boekfragmenten en foto’s. Na afloop kon iedere deelnemer genieten van een glaasje tijdens de jaarlijkse VIM-receptie.

Je kunt de sfeer opsnuiven aan de hand van deze foto’s.

14/9/2014: Open Monumentendag

Op de zonnige Open Monumentendag, zondag 14 september, kreeg Eperon d’Or maar liefst 950 bezoekers over de vloer. De ruimtes werden opengesteld, en men kon kennismaken met de vorderingen in het auditorium, het streekbezoekerscentrum en de verschillende museumruimtes. Een demo van een borstelmachine van Boucherie had veel bekijks. In een 28-tal seconden kwam een kant-en-klare handborstel uit het toestel. Ook een schoenmachine werd er gedemonstreerd. Op de verschillende verdiepingen kon de kijker genieten van een slideshow foto’s door Andy Vandaele van mensen op de werf. De kinderen konden aan de slag met schoendozen om met allerhande versieringen hun eerste versie van het museum te maken.

Het VIM-team baatte een gelegenheidscafé uit en laafde de dorstigen met een frisdank, een biertje, of een chocoladekoffie met koekebrood. De reacties van de toeschouwers op Eperon d’Or logen er niet om: “mooi gedaan”, “originele aanpak”, ‘leuk voor kinderen’ tot ‘prachtig om als Izegemnaar te mogen zien dat zo’n mooi gebouw opnieuw gebruikt zal worden en in ere hersteld’.

Meerdere bezoekers haalden hun fototoestel boven en legden hun Open-Monumentendag-in-Izegem vast op de gevoelige plaat. Zie de bijbehorende foto’s in de fotogalerij.

13/9/2014: Art Deco, een goed bewaard geheim in Izegem

Op de al even zonnige zaterdagavond 13 september konden de VIM-leden genieten van een lezing in Eperon d’Or door de heer. Norbert Poulain van Interbellum vzw – Vereniging voor de studie van de vernieuwende creativiteit tussen de twee wereldoorlogen. Meer dan tachtig VIM-leden gingen in op de uitnodiging.

Tijdens haar inleiding benadrukte conservator Hilde Colpaert blij te zijn met de talrijke opkomst. Daarna nam stadsarchitecte Els Manhaeve het woord. Ze verblijdde de aanwezigen met een fotopresentatie van de aan de gang zijnde hernieuwingen. Een voormalige schoenfabriek omtoveren in een modern museum is geen koud kunstje, liet ze weten. Met respect voor de authenticiteit van het gebouw worden de werken ten uitvoer gebracht. De aandachtige luisteraars kregen alles te horen over het reinigen van de bakstenen, de afmetingen van de gevelstenen, het voegwerk, maatregelen tegen vochtschade, het buitenschrijnwerk, keramische tegels, de gedane kleurstudie en zoveel meer. De stadsarchitecte stipte ook twee bijzondere constructies aan: de gouden schoendoos op het dak (nu nog rood) en het auditorium uitkijkend op de voormalige fabriekshal.

Hoofdspreker van de avond was Norbert Poulain. Onder de titel ‘Art deco, modernisme & Nieuwe Zakelijkheid’ serveerde hij een interessante portie geschiedenis van diverse stijlbewegingen. Zo deed hij gauw uit de doeken dat ‘art deco’ een complex begrip is voor een mengelmoes van bepaalde stromingen in de architectuur, interieurontwerp, beeldende kunsten,… Langs voorbeelden uit onder meer Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten kwam hij tot art deco en modernisme in Izegem. Daarbij noemde hij werk van Jozef De Bruycker en Carlos Beyaert, het Sint-Jozefscollege en… uiteraard het gebouw van Eperon d’Or, naar een ontwerp van Charles Laloo. Ook enkele Izegemse schoenen passeerden de revue. De toehoorders werden zelfs ingewijd in de pakketbootstijl, Hotel Normandie in Koksijde is daar een zeer duidelijke exponent van. Eindigen deed de heer Poulain met de wereldtentoonstelling van 1939 te New York. Deze droeg de ondertitel ‘The world of tomorrow’. Door de Tweede Wereldoorlog werd ‘de wereld van morgen’ nog even uitgesteld.

Schepen van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Kurt Himpe verzorgde het slotwoord. Hij bedankte stadsarchitecte Els Manhaeve, schepen van Patrimonium Caroline Maertens, Norbert Poulain en het VIM-team. Daarna nodigde hij uit tot de receptie. Bij een natje en een droogje praatten de aanwezigen na over de avond en gaven hun eerste indrukken over het museumgebouw.

Foto’s van de avond vind je in de galerij.

24/4/2014: Erfgoeddag was alweer een succes

Het thema ‘grenzeloos’ inspireerde ons om een unieke reeks oorlogsaffiches tentoon te stellen uit de collectie van de firma Dirk Strobbe. Deze reeks werd aangevuld met enkele Izegemse documenten uit de particuliere verzameling van Luc Strobbe.

Op de openingsavond mochten we bijna 100 V.I.M.-leden verwelkomen. In samenwerking met de ‘Izegemse kunstroute’ werden we opgenomen in hun parcours zodat er het weekend na Erfgoeddag nog heel wat mensen deze locatie konden bezoeken.

Zie onze fotogalerij.

29/1/2014: Nieuwjaarsreceptie

Om het jaar 2014 meteen geslaagd van start te laten gaan, én het begin van WO I in 1914 indachtig, hield de VIM op woensdag 29 januari 2014 in kasteel Wallemote z’n jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Burgemeester Cardoen van Zonnebeke kwam er vertellen over Den Grooten Oorlog en de betekenis ervan voor zijn streek destijds. Zonnebeke was immers één van de belangrijkste slagvelden in de Eerste Wereldoorlog.

Je vindt het fotoverslag van de avond in kasteel Wallemote in de fotogalerij.

7/9/2013: Avant-première Open Monumentendag

Bekijk de foto’s van dit evenement in de fotogalerij.