ACTUEEL

Vice Versa

Section Header 14 nov 2020 tot 25 apr 2021

Tijdelijke tentoonstelling: 'ViceVersa'

Eperon d’Or verlaat straks even zijn ‘comfort zone’. De tijdelijke tentoonstelling ‘ViceVersa’ focust namelijk niet op schoenen, borstels, stoom of stroom… Maar wel op haardtegels! In de 18de eeuw was Izegem een centrum van tegelproductie en voor de eerste keer brengen we nu een ruime selectie aan Izegemse aardewerktegels samen. Verwacht je aan een explosie van aardetinten, wervelende ornamenten en authentiek vakmanschap.

Dit najaar pakt Eperon d’Or uit met de tijdelijke tentoonstelling ‘ViceVersa’. Het opzet is op meerdere vlakken uniek. ‘ViceVersa’ is namelijk een dubbeltentoonstelling in nauwe samenwerking met Torhout. Eperon d’Or ontleent schoenen van de voormalige Torhoutse schoenfabriek Couppé voor een tentoonstelling in kasteel Ravenhof. Het Museum van Torhouts Aardewerk (MTA) ontleent op zijn beurt een selectie Izegemse aardewerktegels voor een tentoonstelling in Eperon d’Or. Naast de objecten zelf, wisselen beide musea uiteraard ook de nodige expertise uit.

Voor de eerste keer!

Want Izegem was vroeger niet alléén een centrum voor schoen- en borstelproductie. In de 18de eeuw werden er bij ons ook heel wat aardewerktegels gemaakt. Die tegels hadden een aantal typische kenmerken. Izegemse tegelmakers waren bijvoorbeeld bij de eersten om de typische aardetinten aan te vullen met groene accenten. Izegemse tegels waren ook een tikkeltje kleiner dan hun soortgenoten uit andere streken. Deze lokale tegels vormen het onderwerp voor het Izegemse luik van ‘ViceVersa’. We brengen voor de eerste keer een ruime selectie van deze Izegemse tegels samen in één tentoonstelling. We ontlenen daarvoor niet alleen bij het MTA, maar ook bij Trezoor en een aantal privéverzamelaars. Kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis zorgt ondertussen voor een hedendaags luik aan een historisch onderwerp.

Demonstraties en meer

Je kunt de tentoonstelling bezoeken van 14 november 2020 tot 25 april 2021 in de parketzaal van Eperon d’Or. Voor een kleine vergoeding kunnen kinderen een eigen tegeltje versieren en meenemen naar huis. In de rand van de tentoonstelling, zijn er ook een aantal coronaveilige publieksmomenten:

  • Op de woensdagen (23 en 30 dec) en zondagen (27 dec en 3 jan) van de kerstvakantie kunnen kinderen inschrijven voor workshops met natte klei.
  • Op zondag 13 december en zondag 25 april (Erfgoeddag 2021) komt expert Luc Adriaen in Eperon d’Or demonstreren hoe de tegels vroeger gemaakt werden.