Verhaal mondiaal

Section Header Tijdelijke tentoonstelling

Verhaal mondiaal

Eperon d’Or koestert tal van waardevolle verhalen en voorwerpen uit de industriële geschiedenis van Izegem en omgeving. De borstel- en schoennijverheden staan daarbij op het voorplan.

Toch bewaart het museum daarnaast nog een unieke etnografische verzameling borstels en schoenen. Deze voorwerpen zijn door de jaren verzameld via allerlei schenkingen en aankopen in heel de wereld.

Het ontstaan van deze ‘mondiale’ collectie hangt nauw samen met het ontstaan van het museum zelf: men wou de Izegemse schoen- en borstelnijverheden huldigen en tegelijk situeren in de wijde wereld.

Voor deze tentoonstelling vroeg Eperon d’Or aan 10 streekgenoten met buitenlandse roots om een aantal collectiestukken te selecteren die hen nauw aan het hart liggen. Deze 10 ambassadeurs vertellen wat deze voorwerpen voor hen betekenen en ontdekken soms onvermoede verbanden tussen Izegem en de wereld…

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus eindigt deze tentoonstelling iets anders dan gepland. Daarom vind je hier alvast de video van deze tentoonstelling, en ook het tentoonstellingsboekje.

Eperon d’Or maakte voor Erfgoeddag ook verschillende mini-podcasts met waargebeurde nachtverhalen van de ambassadeurs van deze tentoonstelling. Nu Erfgoeddag helaas niet doorgaat, delen we wekelijks op deze pagina een nieuw nachtverhaal!