Actief in Izegem

Wandelen en fietsen

Section Header

Wandelen en fietsen

De wandelbox

Ga op stap in je eigen stad en ontdek toffe plekjes waarvan je het bestaan niet eens vermoedde! De nieuwe wandelbox biedt tien kaartjes voor tientallen kilometer wandelplezier in Izegem en deelgemeenten. Een kaart kost 2 euro, voor het complete pakket betaal je 15 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar op het stadhuis, in Eperon d’Or en in de bibliotheek.
De volgende kaarten zitten opnieuw in het aanbod:

  • Sint-Janswandeling
  • Kastelenwandeling
  • 10.000 stappen-wandeling
  • Kotjesmolenpad
  • Tussen Mandel en Oosthoek
  • Pekkerswandeling
  • Op stap-wandeling
  • Kerelspad
  • (Her)ken Izegem
  • Hoevenpad

Ken Izegem-wandelingen

Elke eerste zondag van de maand belicht een Ken Izegem-wandeling een bepaald aspect of een wijk van onze stad. Een onderlegde gids neemt je op sleeptouw door de Izegemse straten en vertelt interessante weetjes en geestige anekdotes.

 

Datum Onderwerp STARTPUNT
6 oktober 2019 Kanaalfietstocht Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5
3 november 2019 Van het Hof van Iseghem naar de heerlijkheid Wallemote Dekenij Sint-Tillokerk (kerkplein)
1 december 2019 Prizma campus college hoofdingang, Burgemeester Vandenbogaerdelaan 53
2 februari 2020 De Paterswijk Dankkapel, Roeselaarsestraat 329
1 maart 2020 Architectuurwandeling: Belle Epoque Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5
5 april 2020 Verken de hoeken van Kachtem Vooraan op parking WZC Sint-Vincentius, Hogestraat 68 Kachtem
3 mei 2020 Het verleden van Emelgem Dam, Vijfwegen en Reperstraat parking Dam-Noordkaai
7 juni 2020 Kerkhofwandeling inkom kerkhof, Nederweg
5 juli 2020 De Izegemse Wederopbouw na W.O.I Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5
2 augustus 2020 Fietstocht: De Izegemse Wederopbouw na W.O.I Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5
6 september 2020 Happen en klappen op de Bosmolens Ter Beursplein, Bosmolens

Begeleide wandelingen en fietstocht

Onderstaande wandelingen duren anderhalf tot twee uur. Je kunt ze afstappen onder begeleiding van een gids, die je kan reserveren bij de Dienst Musea.

1. Kennis maken met het hart van de stad
Leer Izegem kennen. De gids leidt je langs tal van bezienswaardigheden en vertelt je de geschiedenis van onze bruisende pekkersstad. Heb je al gehoord van de droogenbroodroute? Of van het Pekkertje? En ken je de laatste Izegemse prinses? De gids vertelt je er alles over in het centrum van de stad. Boek via webshop Izegem

2. De baronnen van Izegem
In een tijd waar het paternalisme hoogtij vierde, drukte de adellijke familie de Pélichy haar stempel op de ontwikkeling van onze stad. De Baronnen hadden hun eigen persoonlijkheid, hun eigen waarden, hun eigen anekdotes. Izegem heeft veel te danken aan deze familie. Boek via webshop Izegem

3. Belle époque en interbellumarchitectuur
Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog overheersten een drietal bouwstijlen. Velen bouwden nog in de traditionele stijl. Daarnaast sierden prachtige art-decogevels onze straten. En stilaan ging men ook modernistisch bouwen. De boeiende wisselwerking tussen al deze stijlen heeft het huidige uitzicht van onze stad sterk bepaald. Boek via webshop Izegem

4. Industriewandeling
Een gids zal je leiden langs relikwieën van de wereldvermaarde Izegemse borstel- en schoennijverheden. Ateliers, fabrieken en bomenpleinen bepaalden het stadsbeeld. Al die plekken zijn nog er ook nu nog steeds, als stille getuigen van een boeiend verhaal van treksters, pekkers en patroons. De Sint-Tillokerk fungeert als startplek voor deze wandeling en dat is geen toeval. Benieuwd? Trek dan gauw je wandelschoenen aan. En blijf na afloop nog lekker lang “pekken”!

5. Vrouwenwandeling
Al te vaak wordt de geschiedenis geschreven door en over mannen. Op deze wandeling zetten we de vrouwen voor het voetlicht. In hun grootsheid, maar ook met hun kleine kantjes. Nogal wat vrouwen hebben de geschiedenis van Izegem rechtstreeks beïnvloed. Anderen waren belangrijk als muze, inspirator of opvoeder van nieuwe generaties. Boek via webshop Izegem

6. Nooit meer oorlog – WO I
Grote ellende ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in Izegem. De vijand bezette de stad en beknotte de vrijheid van de Izegemnaren. Er waren levensmiddelen en basisproducten te kort. Toch probeerde men te overleven en er het beste van te maken.

7. Voor het recht van de arbeider
In de 19de eeuw stort de linnennijverheid in elkaar en komen er hongerjaren. Aanvankelijk moesten de vele armen, ook in Izegem, zich tevreden stellen met een aalmoes. Maar langzamerhand kruipt Izegem uit een diep dal. En tegelijkertijd gooit de arbeider zich in de strijd voor zijn rechten.

8. 10.000 stappen-wandeling

Een luchtige wandeling van ongeveer 7 km, waar de nadruk vooral ligt op het gezond doorstappen. We doorkruisen onder andere het groene lint “Wandel langs de Mandel”. Onderweg strooit de gids met tal van leuke weetjes over het heden en verleden van plaatsen langs het parcours… Boek via webshop Izegem

9. (Her)ken Izegem
Een reminiscentiewandeling op maat van personen met dementie. De wandeling bestaat uit twee lussen en je kunt ze zelfstandig (persoon met dementie en mantelzorger) of onder begeleiding van een gids afwerken. De wandeling wordt ondersteund met een map met foto’s en stadsanekdotes. Het ophalen van herinneringen staat centraal.

10. In de voetsporen van Emelo
Emelgem, de thuishaven van de Kerels en ’t Peerke, is sinds 1965 gefusioneerd met Izegem. Maar de Perengemeente heeft natuurlijk ook haar geheel eigen verhaal. Een verhaal over de tram, over molens, kloosters, onderwijs, unieke bewoners, enzovoort. Emelgem heeft trouwens ook zijn eigen “tien geboden”. Benieuwd hoe die klinken? Stap gerust mee!

11. Het verleden van de Vijfwegen, Dam en Reperstraat
Nu worden de Dam, Vijfwegen en Reperstraat vooral gezien als straten om snel door te rijden. Vroeger vormden ze echter een heel belangrijke hoek van de stad. Er was een brouwerij, een kleuterschool, er draaiden heel wat molens, er floreerden ambachten, er liep een tramverbinding naar Ardooie, de weverij Parmentier was er actief, enzovoort. Tijdens deze wandeling komen heel wat verdwenen relicten voor een keer opnieuw in de kijker.

12. Maak kennis met Kachtem
Kachtem is al zo’n 900 jaar in de ban van Sint-Jan. De jaarlijkse ‘Kachtem Ommegang’-traditie mag daarvan het beste voorbeeld zijn. En het dorp beschikt zelfs over een geheel eigen klooster. Wist je dat de dorpsgemeenschap lange tijd draaiende werd gehouden door een handvol plaatselijke families? Of dat er in Kachtem ooit een huisje verkocht werd voor een zak haver? Had je al gehoord van de ‘Rosten van Kachtem’? Wandel mee, snuif de authentieke dorpssfeer op en maak kennis met Kachtem!

13. Van Paphoek tot Doostraete
Deze wandeling situeert zich aan de westkant van de stad. Deze buurt zal je ongetwijfeld versteld laten staan. Vroeger was er hier namelijk een belangrijk handelscentrum en tal van boeiende volksfiguren fleurden de straten op.

14. Krekelstraat: van het Hof van Iseghem naar de heerlijkheid Wallemote
De Krekelstraat was vroeger een landelijke weg vanaf de Sint-Pietersstraat, langs de heerlijkheid Wallemote, tot aan de Oude Ieperse weg. We wandelen die weg gedeeltelijk heen en terug. Diverse huizen en gebouwen getuigen over  de sociale en economische geschiedenis van Izegem. Ook bekende figuren uit het politiek leven van de stad lieten er sporen na.

15. Kerkhofwandeling Stedelijke begraafplaats Izegem
Op de Stedelijke Begraafplaats kan je de geschiedenis van Izegem reconstrueren. Beroemde en beruchte Izegemnaren liggen er begraven. Mensen die Izegem naar hun hand hebben gezet, industriëlen en politici. Hun graven dragen typische symbolen en opschriften, en zijn opgetrokken met specifieke materialen. Stuk voor stuk middelen die ons toestaan om het lokale verleden beter te begrijpen.

16. Emelgem kerkhofwandeling Sint-Pieters
Hoe is het kerkhof ontstaan? Waarom mag je echt spreken van een kerk-hof? Wat is een paradijspoort? Rond de Sint-Pieterskerk van Emelgem is er zoveel waardevols te zien. Een gids zal je erop wijzen en de verhalen losweken van de graven.

17. Kerkhofwandeling Kachtem
Kachtem is een kleine gemeenschap en sedert 1977 een deelgemeente van Izegem. Op het eerste zicht een dorp als ieder ander, met een vrij klassieke kerk met bijbehorend kerkhof. Maar toch. Kachtem heeft een aantal heel unieke trekjes. Zo hebben een aantal families bijvoorbeeld duidelijk hun stempel geslagen op het dorp. En de Sint-Jansverering was en is nooit veraf. Aan de hand van de stille getuigen op het kerkhof vertelt de gids de boeiende geschiedenis van Kachtem.

18. Beelden-fietsroute in groot-Izegem
We maken een fietstocht doorheen Izegem, Emelgem en Kachtem. Tal van beelden en sculpturen, verspreid in het stadsbeeld, trekken onze aandacht. De gids licht zowel de kunstwerken als de betrokken kunstenaars toe.

19. De Ronde van Izegem
We maken een aangename fietstocht door de stad en de deelgemeenten en houden halt aan een aantal van interessante locaties. We starten op de Grote Markt en fietsen via allerlei plattelandswegjes langs de Sint-Pieterskerk, het Rhodesgoed en Eperon d’Or.

20. Fietstocht langs het kanaal
De voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van het kanaal hebben letterlijk en figuurlijk héél wat voeten in de aarde gehad. Tegenwoordig is er in, op en rond het kanaal heel veel te zien. De spoorlijn, merkwaardige bruggen, natuurreservaten, paaiplaatsen, de Mandel, plezierboten, bedrijventerreinen, monumenten, ontspanningsmogelijkheden, nieuwe woonkernen, enzovoort. En wist je dat er ook een nog steeds onopgeloste moord is gebeurd langs het kanaal…?

Fietsknooppunten

Je kunt zelf je fietstochten uitstippelen met behulp van de fietsnetwerkkaarten van Westtoer. De kaarten zijn onder meer verkrijgbaar bij de dienst voor toerisme.

Fietsverhuur

Personen of groepen die in Izegem (een) fiets (-en) willen huren, kunnen dit doen via de toeristische dienst. Deze dienstverlening is mogelijk dankzij een samenwerking met Eco-velo, een bedrijf uit de sociale economie en een afdeling van Kringwinkel Midwest.

Via deze samenwerking kunnen toeristen nu ook per fiets kennismaken met Izegem en omgeving. Er zijn verschillende modellen ter beschikking. Eco-velo staat in voor veilige en reglementaire fietsen.