Open Monumentendag 2023

Section Header Zondag 10 september 2023

Open Monumentendag

Er zijn zo van die plekken waarvan je denkt: “Dáár zou ik graag nog eens binnengaan.” Wel: zondag 10 september is Open Monumentendag. Voor de gelegenheid zetten we de deuren van een aantal zulke gebouwen en bedrijven open, iedereen is welkom en er is overal gratis inkom.


1. Nast: van cichorei-ast tot gastronomisch restaurant

Hondekensmolenstraat 60
Cichorei werd vroeger gebruikt als een goedkoop vervangmiddel voor koffie. In onze regio zijn er nog verschillende oude cichorei-asten bewaard. Eén zo’n kloeke bakstenen toren, waarin nog tot 1969 cichorei werd gedroogd, werd knap gerenoveerd tot het nieuwe restaurant Nast, waar chef Dean Masschelein de plak zwaait.

  • 14 begeleide rondleidingen, om het halfuur, tussen 10u-12u en 13u-18u.
  • Reserveren verplicht, max. 15 aantal personen per groep, gratis

2. Moderna Products

Zuidkaai 35
In 1932 start Gabriel Saelen in zijn tuin en onder de naam Moderna een productieatelier voor knopen op. De belangrijke textiel- en schoennijverheden in de regio zijn meteen zijn grootste afnemers. In de jaren 1980 dwingt een veranderde economische context het bedrijf tot een grondige reconversie en Moderna schakelt over op de productie van toebehoren voor huisdieren. De derde generatie Saelen realiseert in 2022 een gloednieuw hoofdkwartier langs de Zuidkaai.

  • 8 begeleide rondleidingen, om het halfuur, tussen 14u-18u.
  • Reserveren verplicht, max. 15 personen per groep, gratis

3. Burgerwoning Lafaut-Mestdagh

Pieter Baesstraat 16
Deze woning, in 1937 gebouwd in opdracht van schoenfabrikant Lafaut-Mestdagh, is een ontwerp van de bekende Izegemse architect Carlos Beyaert. Het asymmetrische gebouw combineert strakke lijnen met grote ramen en platte daken. Architectuurkenners benoemen de bouwstijl als ‘romantisch kubisme’. Huidig eigenaar Jan Mistiaen heeft een missie om deze oude architectuurparel met hart en ziel te renoveren naar de 21e eeuw.

  • 14 begeleide rondleidingen, om het halfuur, tussen 10u-12u en 13u-18u.
  • Reserveren verplicht, max. 10 aantal personen per groep, gratis

4. Skyline Communications

Ambachtenstraat 33
Het hoogtechnologische softwarebedrijf Skyline Communications behoort tot de wereldtop op het vlak van netwerkbeheersoftware. Het bedrijf heeft klanten en medewerkers over de hele wereld en koos voor een – eveneens hoogtechnologisch – gebouw met grote klasse. De site vormt een baken langs de drukke E403 en biedt, naast kantoren voor Skyline Communications, ook co-working spaces en bijzondere eventlocaties.

  • 8 begeleide rondleidingen, om het halfuur, tussen 14u-18u.
  • Reserveren verplicht, max. 15 aantal personen per groep, gratis

5. Museum voor Stoom en Stroom

Prins Albertlaan 3
De site Stoom en Stroom is opnieuw gratis te bezoeken tijdens Open Monumentendag. De Stoomvrienden presenteren er de resultaten van hun niet aflatend werk aan de stoommachine.


6. Museum Eperon d’Or

Prins Albertlaan 5
Cursisten van d’Academie (Sint-Niklaas), Syntra West (Roeselare) en CVO Groeipunt (Lokeren) stellen hun verbluffende schoencreaties van het voorbije jaar voor. De expo Sneaker Gold is te bezoeken. Er zijn demonstraties van machines en technieken uit de schoen- en borstelnijverheden, er komen oldtimers langs, er is een workshop kartonsneakers, in de namiddag is er kindergrime en stipt om 16u gebeurt de schoentjesworp vanaf de grote toren.