Open Monumentendag 2022

Section Header Zondag 11 september 2022

Open Monumentendag

Er zijn zo van die gebouwen waarvan je denkt: “Dáár zou ik graag nog eens binnengaan.” Wel: zondag 11 september is Open Monumentendag, voor de gelegenheid zetten we de deuren van een aantal zulke gebouwen open en iedereen is welkom. Alle gebouwen zijn gratis te bezichtigen van 10 tot 18 uur, maar inschrijven is verplicht.

1. Atelier 12 / schoenfabriek De Coene

Nederweg 12 [INSCHRIJVEN]

Het fabriekspand aan de Nederweg bood vanaf 1887 onderdak aan de schoenfabriek van Polydor De Coene. Hij was een voorvechter van de mechanisatie en kreeg daardoor in 1888 te kampen met een flinke staking. Later gebruikte de Rijksmiddenschool het gebouw en er huisde een verlichtingsbedrijf in. In 2018 werd het omgevormd tot een klein bedrijvencentrum met de naam ‘Atelier 12’.

2. Architectenkantoor / dokterswoning

Gentsestraat 82 [INSCHRIJVEN]

Tegenover het Blauwhuis ligt een statig pand dat eind de 19de eeuw opgetrokken werd als dokterswoning. Tot 1914 bood het onderdak voor de Zusters van de Altijddurende Aanbidding, daarna stond het lang leeg en deed het even dienst als opslagplaats. Het Roeselaarse architectenbureau Van Damme-Vandeputte stoomt het gebouw nu klaar voor een nieuw leven. De architecten willen er hun hoofdkantoor van maken en voegen ook een aantal appartementen toe.

3.  Reisbureau / directeurswoning

Prins Albertlaan 1 [INSCHRIJVEN]

De statige villa op de hoek van de Prins Albertlaan heeft een lange geschiedenis. Architect Georges Merlé tekende het plan in 1925 voor textielfabrikant Van Wtberghe. Het gebouw kreeg veel volk over de vloer toen Paul Berlamont er zijn café Pataya opende. Later transformeerde het café naar The Cottage en de laatste jaren stond het leeg. De prachtige villa wordt nu echter de nieuwe uitvalsbasis voor het Izegemse reisbureau Penta Reizen.

4. Industriële erfgoedsite Eperon d’Or / Stoom en Stroom

Prins Albertlaan 5

Het museum is de hele dag gratis toegankelijk. Cursisten van Syntra West Roeselare en CVO Groeipunt Lokeren en leerlingen van d’Academie Sint-Niklaas exposeren er hun opmerkelijke schoen- en handtascreaties van het voorbije jaar. Er zijn doorlopend demonstraties van machines en technieken uit de schoen- en borstelnijverheid , er komen weer een aantal oldtimers langs en om 16 uur is schoentjesworp van de grote toren.

Ook het Museum voor Stoom en Stroom is de hele dag open. Inschrijven hiervoor is niet nodig.

5. Fotoshoot in Cinema Tijl

Kerkstraat 11 [INSCHRIJVEN]

Het is ondertussen een traditie: op OMD stellen we een opmerkelijke locatie open voor beroepsfotografen. Dit jaar gooien we voor de allerlaatste keer de deuren open van Cinema Tijl aan de Kerkstraat. Het pand wordt gesloopt maar fotografen krijgen de kans om het interieur nog één keer te fotograferen. Shoots op 10 en 11 september, er zijn nog enkele tijdslots beschikbaar.