Open Monumentendag 2021

Section Header zondag 12 september 2021

Open Monumentendag

Eperon d’Or

De industriële erfgoedsite bruist opnieuw van activiteit. Cursisten van Syntra West Roeselare en leerlingen van d’Academie Sint-Niklaas exposeren hun opmerkelijke schoen- en handtascreaties van het voorbije jaar. Op deze slotdag van de tijdelijke tentoonstelling ‘Vice Versa’ over historische Izegemse haardtegels demonstreren we live het maken van handgemaakte tegels en kan je ook zelf een kleitegeltje maken. Er zijn doorlopend demonstraties van machines en technieken uit de schoen- en borstelnijverheid en de permanente tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Eperon d’Or is traditioneel op Open Monumentendag ook weer dé plek om oldtimerwagens te spotten. Tussen 14u en 16u zijn er alvast een 30-tal auto’s van vóór 1940 te bewonderen! En… misschien win je een prijs op de jaarlijkse Schoentjesworp om 16u! (onder voorbehoud)

Het bezoek en de demonstraties zijn gratis. Reserveer hier om zeker te zijn van je plaats. Voor een kleitegeltje betaal je ter plaatse 2€. In het hele gebouw is het dragen van een mondmasker verplicht.

Prins Albertlaan 5 – 8870 Izegem. Doorlopend open tussen 10u en 18u.

Museum Stoom en Stroom

Het museum Stoom en Stroom gooit opnieuw de deuren open! De stoomvrienden presenteren er fier de resultaten van hun maandenlange arbeid aan de stoommachine: ze herstelden het kleppensysteem van de lagedrukcilinder, poetsten geduldig tientallen meters oliecircuits en maakten het mogelijk dat je als bezoeker nu nog beter de werking van de machine kan zien. Want inderdaad: de beschermde stoommachine kan weer draaien! De werking en de geschiedenis van deze Izegemse elektriciteitscentrale is, samen met nieuwe informatie, gebundeld in een gloednieuw en toegankelijk boekje dat je hier meteen ook kunt kopen. Verder vind je hier op Open Monumentendag een wonderlijk werkende collectie miniatuur stoommachines en kan je je door onze fotograaf laten fotograferen als een stoere stoommachineoperator bij de kolossale stoommachine!

Het bezoek aan Stoom en Stroom is gratis. Reserveer hier om zeker te zijn van je plaats. Er worden max. 20 personen tegelijk in het gebouw binnengelaten. Mondmasker verplicht in het gebouw.

De fotoshoot vindt plaats in hetzelfde gebouw, per tijdslot van een kwartier en per bubbel. Voor de fotoshoot is reserveren verplicht. Dit kan online tot en met zaterdag 11 september. Op Open Monumentendag zelf kan je je ter plaatse aanmelden aan de ingang om eventueel nog vrije plaatsen te reserveren. Voor de fotoshoot betaal je 1€.

Prins Albertlaan 3 – 8870 Izegem, doorlopend tussen 10u en 17.

Goederenstation – Op zoek naar sporen

Het Izegemse goederenstation was lange tijd een draaischijf voor veel Izegemse bedrijven… maar ook voor de duivensport! Wanneer en hoe is dit goederenstation er gekomen? Hoe ging het er aan toe en welke opmerkelijke sporen heeft de Eerste Wereldoorlog hier achtergelaten? Je verneemt het ter plaatse in de oude burelen van het station. In de goederenhal kan je het volledige traject van Lijn 66 – tussen Kortrijk en Brugge- afstappen. De oude goederenhal vormt tegelijk een uniek decor voor een –  speciaal voor deze dag en locatie gemaakte – dansvoorstelling van het Life Danscenter en de Izegemse Dansacademie.

Het bezoek aan het goederenstation is gratis en je hoeft niet te reserveren.  Mondmasker verplicht in het gebouw.

Goederenstation, Dirk Martenslaan 3, 8870 Izegem, doorlopend tussen 10u en 18u.

Zaal Tijl – Cinema Rural

Uitzonderlijk – en wellicht voor de laatste keer – opent het filmzaaltje ‘Zaal Tijl’ uit 1956 voor een beperkt aantal bezoekers. Het filmzaaltje diende vroeger als alternatief voor het commerciële filmaanbod in de Izegem. Cinema Rural strijkt er neer met uniek historisch beeldmateriaal over het landbouwleven van vroeger. Zoals dat in prille cinematijden het geval was, worden de stille beelden begeleid door live pianomuziek! Als een bevoorrechte getuige geniet je zo van het agrarische verleden met het harde werk van mens en dier op het veld…

Het cinemabezoek is gratis, maar reserveren is verplicht en kan online tot en met 11 september.

Op Open Monumentendag zelf kan je je ter plaatse aanmelden aan de ingang om eventueel nog vrije plaatsen te reserveren. Mondmasker verplicht in het gebouw.

Zaal Tijl, Kerkstraat 13, 8870 Izegem, voorstellingen stipt om het uur tussen 10u en 17u (er is geen voorstelling om 12u).

Voormalig slachthuis Verbist – fotoshoot voor fotografen

Net zoals de voorbije jaren is opnieuw een fotoshoot georganiseerd voor beroeps- en amateurfotografen in Izegem. Deze keer zetten we de deuren open van het voormalig slachthuis Verbist. Meer info is te vinden op deze pagina.

De beide fotoshoots op zondagen 12 en 19 september zijn inmiddels volzet. Wie nog op de reservelijst wil, kan mailen naar eperondor@izegem.be.