ACTUEEL

OMD2020

Section Header OMD op 13 september 2020

't Zal je leren

Open Monumentendag valt dit jaar op zondag 13 september en het thema luidt “’t Zal je leren”. Onderwijs dus. Een gouden kans om de poorten van drie Izegemse bovenbouwscholen ‘ns wijd open te gooien. Rondleidingen met verhalen over priesters en nonnetjes, schoenmakers, art deco, de ‘moderne tijd’ en meer.
Per site zes rondleidingen van telkens maximaal 15 personen, geen individuele bezoeken. Inschrijven kan via de links hieronder.


“De vakschool” – Prizma Campus VTI

Anno 2020 is het VTI een moderne en gevestigde middelbare school, maar dat is lang niet altijd zo geweest.

De geschiedenis van de school gaat terug tot het jaar 1900, met de bijscholingscursussen die Emiel Dierick gaf aan schoenmakers. De ‘Vrije Vakschool’ ontstond zes jaar later en pas in 1912 groeide de instelling in de Wijngaardstraat uit tot een volwaardige dagschool voor schoenmakers. Door de jaren heen kwamen er gestaag nieuwe opleidingen bij: timmerwerk, schrijnwerkerij, mechanica, bouw,…  In 1960 verhuisde de school naar de site aan de Italianenlaan. Ze bood daar nog een paar keer onderdak aan de ‘Shoerama’-evenementen maar sloot de afdeling schoenmakerij definitief af in 1981. Tegenwoordig verschaft de school een breed pakket aan moderne opleidingen.

Praktisch:

  • Prizma Campus VTI, Italianenlaan 30
  • Gratis rondleidingen om 10u, 11u, 13u30, 14u30, 15u30 en 16u30
  • Inschrijven via de webshop.

 

“Het college” – Prizma Campus College

Het prachtige voorgebouw van het Sint-Jozefscollege is wat je noemt een ‘landmark’ in de Burgemeester Vandenbogaerdelaan. Het dateert uit 1936, toen architect Carlos Beyaert gevraagd werd om een nieuw gebouw te ontwerpen na een verwoestende brand. Beyaert incorporeerde een reeks typische art-deco-elementen en tekende een gebouw dat de tand des tijds moeiteloos zou doorstaan.

We wandelen door glorieus designwerk en passeren ook langs de huidige lagere afdeling. Wie stil is, kan misschien nog een soutane van een priester-leraar horen ruisen.

Praktisch:

  • Prizma Campus College, Burgemeester Vandenbogaerdelaan 53
  • Gratis rondleidingen om 10u, 11u, 13u30, 14u30, 15u30 en 16u30
  • Inschrijven via de webshop.

 

“Den Avé” – Prizma Campus IdP

In 1806 richtten de zusters van Maria al een klooster op, waar ze kosteloos onderwijs verstrekten. In de jaren die volgden breidden zowel de school als het klooster sterk uit. In 1839 werd de befaamde “gouden kapel” opgetrokken, in 1843-1845 werden de pensionaatsvleugel en de “zilveren kapel” toegevoegd. In de 20ste eeuw groeide de school langzamerhand uit tot een modern complex met een middenschool en bovenbouwopleidingen.

De rondleidingen passeren zowel door de leegstaande kloostergebouwen, met onder meer de imposante kapellen, als door de schoolgebouwen.

Op 13 en 20 september kunnen fotografen ook aan het werk in de gebouwen van het klooster de Pélichy. Alle plaatsen voor die fotoshoots zijn ondertussen echter al ingenomen.

Praktisch:

  • Prizma Campus IdP, Dirk Martenslaan 16
  • UPDATE: de rondleidingen op 13 september zijn ondertussen volgeboekt. Maar er zijn voor “den Avé” twee extra rondleidingen gepland op zondag 20 september, om 10u30 en om 14u30. Inschrijven daarvoor kan via de webshop.

 

Eperon d’Or en de Gilde

Op Open Monumentendag is museum Eperon d’Or gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur. In de namiddag zijn er demonstraties met de borstelmachines. Let wel: omwille van de coronavoorschriften, is het vereist om te reserveren vóór je bezoek. Dat kan via de webshop of telefonisch op 051/31.64.46.

Ook De Gilde (Kruisstraat 16) is te bezoeken. De bouwwerken daarvoor begonnen in 1896. Het gebouw heeft ondertussen een rijke geschiedenis achter de rug als kloppend hart van de katholieke zuil. Tijdens WO I deed het dienst als lazaret en sinds kort is het pand weer een nieuw leven begonnen als frisse horecazaak. Op Open Monumentendag is er spannende speurtocht voor kinderen, je kunt het deelnemingsformulier hier downloaden.