Open Monumentendag
Eperon d’Or: “Open wegens wederopbouw”
Na de Eerste Wereldoorlog likte ook Izegem zijn wonden. De stad lag gelukkig net iets verder van het front, maar de oorlog had ook hier het leven grondig ontwricht. De heropbouw van gebouwen en wegen ging hier hand in hand met de heropbouw van de samenleving zélf: er moest genoeg werk zijn voor iedereen, de economie moest opnieuw aantrekken en het was zoeken naar een nieuw machtsevenwicht tussen de bazen en de arbeiders.
In Eperon d’Or kan je naar een unieke tentoonstelling met originele stukken uit de Wederopbouw. Maar er is meer:
- Fotoshoot: laat je fotograferen middenin ‘de Verwoeste Gewesten’ en neem de foto meteen mee naar huis.
- Demonstraties van ambachtelijke borstel- en schoenmakerij.
- Kinderactiviteit: we bouwen een papieren stad anno 1919.
- Oldtimers voor de deur. Van die echt stókoude.
- Om 16 uur vindt de traditionele schoentjesworp plaats. Vanaf de toren van Eperon d’Or gooit de burgemeester kleine schoentjes naar beneden. Iedereen die een schoentje kan vangen, krijgt een prijs. En de twee gelukkigen die de gouden schoentjes kunnen vangen, krijgen de hoofdprijzen. Het totale prijzenpakket heeft een waarde van meer dan €2000.
Opengestelde gebouwen
- De Gilde (Kruisstraat 16): In 1896 begonnen de bouwwerken voor De Gilde. Het gebouw heeft ondertussen een rijke geschiedenis achter de rug als kloppend hart van de katholieke zuil. Tijdens WO I deed het dienst als lazaret en sinds kort is het pand weer een nieuw leven begonnen als frisse horecazaak. Vanaf 14 uur brengt Koninklijke Harmonie Leo XIII livemuziek. Geleide bezoeken om het half uur. Inschrijven via de webshop of via de balie van Eperon d’Or is vereist!
- Huis Laloo (Pieter Baesstraat 9): Architect Charles Laloo leverde het ontwerp voor het Eperon d’Or-voorgebouw. Maar ook elders in de stad staat er nog pareltjes van zijn hand. Tijdens OMD kun je eenmalig het door Laloo ontworpen art-decohuis in de Pieter Baesstraat bezoeken.
- Huis Beyaert (Bellevuestraat 13): Carlos Beyaert was de belangrijkste architect van het Izegemse interbellum. Hij ontwierp onder meer de karakteristieke brandweerkazerne op de hoek van de Krekelstraat en de Ommegangstraat (1930) en het schoolgebouw van het Sint-Jozefscollege (1936), allebei in art-decostijl. Ook de burgerwoning in de Bellevuestraat 13 is van zijn hand. Ze wordt momenteel gerenoveerd. Geleide bezoeken om het halfuur van 11u t.e.m. 16u30. Inschrijven via de webshop of via de balie van Eperon d’Or is vereist!
Wandeling
Na WOI verandert onze maatschappij grondig. In 1918 wordt het algemeen enkelvoudig stemrecht voor Belgische mannelijke burgers ingevoerd. Er komt nieuwe infrastructuur in onze stad. De wederopbouw doet de bedrijven groeien en bloeien. Fabrikanten bouwen mooie herenhuizen en de sociale woningbouw kent succes. De mensen knokken voor een beter leven. De leerplicht is ingesteld en het onderwijs heropgestart. Een nieuwe veelbelovende tijd vangt aan. Wandeling van ongeveer 2 uur.
Start om 10u30 en 15u aan Eperon d’Or. Inschrijven via de webshop of via de balie van Eperon d’Or is vereist!
Fietstocht
“Huizen zijn ruizen. Dat heb ik geheel mijn leven hooren zeggen. En hoeveel ruizen er thans door de huizen zullen ontstaan, zal niemand kunnen voorzeggen.” Dat schrijft het weekblad Ons Iseghem op 14 juni 1919. Na de Eerste Wereldoorlog was er inderdaad een groot tekort aan woningen. De schade viel best mee, maar er wachtten veel koppeltjes om te trouwen, mensen uit de Westhoek waren naar hier gekomen op zoek naar onderdak en de huurprijzen werden opgetrokken. Na een aarzelende start werd begin de jaren 1920 het woonprobleem doortastend aangepakt. Overheid en de privésector namen allerlei initiatieven. De Izegemse Bouwmaatschappij werd opgericht, de borstel- en schoennijverheden kwamen weer op gang, de barakken verdwenen stilaan. En ‘den bouw’ floreerde. Izegemse architecten en aannemers kregen vele opdrachten. Mooie herenhuizen en rijen werkmanswoningen werden opgetrokken in nieuwe straten. Misschien ook jouw straat of jouw woning. Fiets met ons mee van Kachtem, over Emelgem naar het verruimde centrum van Izegem.
Fietstocht van ongeveer 10km. Start om 10u30 en 15u aan Eperon d’Or. Inschrijven via de webshop of via de balie van Eperon d’Or is vereist!
Fotoshoot Strobbe [VOLZET]
Drukkerij Strobbe werd in 1890 opgericht door de broers Aloïs, Cyriel en Henri Strobbe en was eerst in de Brugstraat gevestigd. Maar 127 jaar na de start, viel definitief het doek over de activiteiten van het familiebedrijf in Izegem. Sinds 2014 waren de drukkerijactiviteiten al stopgezet in Izegem en twee jaar later werden ook de hoofdzetel en de magazijnen verhuisd.
Beroeps- en amateurfotografen krijgen nog één keer de kans om foto’s te nemen van het interieur van het iconische gebouw. Niet alleen de kantoorgebouwen aan de Kasteelstraat worden opengesteld, ook in de imposante fabriekshallen en de magazijnen zullen foto’s genomen kunnen worden. In een deel van de gebouwen is nog historisch drukmaterieel aanwezig. Meer info over de fotosessie vind je op deze pagina.
De fotosessie is ondertussen VOLZET.