Open Monumentendag
1. Opendeur in Eperon d’Or
Industriële erfgoedsite Eperon d’Or is doorlopend open. In deze voormalige schoenfabriek, minutieus gerestaureerd in een adembenemende art-decostijl, stap je doorheen de industriële geschiedenis van Izegem en omgeving. Borstels en schoenen staan op het voorplan, maar er is ook veel aandacht voor de brede impact van de industrialisatie op de stad, de streek en de mensen. Voor de gelegenheid voorzien we nog een heleboel toffe extraatjes:
- Architectuurwandelingen met uitleg over de kleurrijke art deco-architectuur en de knappe renovatie van Eperon d’Or. Een echte ‘must’, zeker als je weet dat het gebouw een van de laureaten is van de Vlaamse Onroerende Erfgoedprijs 2018! Start om 11u en 14u30 aan het onthaal van Eperon d’Or.
- Extra uitleg over de (restauratie van de) unieke terrazzo-vloer van Eperon d’Or.
- Kinderen kunnen een eigen terrazzo-vloertje maken in peperkoek. Of mee helpen tekenen aan de terrazzo in krijt op de betonvloer voor Eperon d’Or.
- Vergaap je aan de chique oldtimers van de oude fabrieksbazen.
- De Izegemse Dansacademie verzorgt dansvoorstellingen. Charleston en meer.
- Fotosessies in retro-stijl. We mailen je foto achteraf door.
- Om 16 uur vindt de traditionele schoentjesworp plaats. Vanaf de toren van Eperon d’Or gooit de burgemeester kleine schoentjes naar beneden. Iedereen die een schoentje kan vangen, krijgt een prijs. En de twee gelukkigen die de gouden schoentjes kunnen vangen, krijgen de hoofdprijzen.
WAAR: Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5, Izegem. van 10 tot 18 uur.
2. Verdwalen in Ter Wallen
Als we het hebben over ‘Izegemse kastelen’, denk je ongetwijfeld meteen aan het Blauwhuis, Wallemote en Wolvenhof. Maar in de Kortrijksestraat ligt er nog een vierde kasteeltje, als een verborgen parel in het centrum van de stad. Parlementariër Joseph van Naemen en zijn vrouw Suzanne Vanden Bogaerde lieten kasteel Ter Wallen bouwen in 1908. De bekende architect Walter Vercoutere leverde het ontwerp aan in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis achter de rug, met onder meer een passage van uit Frankrijk gevluchte Zusters Ursulinen tijdens WO I. Op OMD kun je er eenmalig een kijkje nemen en een frisse neus halen in het omliggende park. Rondleidingen om het half uur tussen 10 uur en 17.30 uur.
WAAR: Kasteel Ter Wallen, Kortrijksestraat 55-59, Izegem. Van 10 tot 18 uur.
3. Voormalige Paterskerk eenmalig open voor fotografen
Begin september 2014 werden de kerkelijke activiteiten in de Paterskerk al stilgelegd. Het gebouw zal grotendeels afgebroken worden, maar tijdens Erfgoeddag 2018 zullen beroeps- en amateurfotografen er nog één laatste keer beelden schieten.
Meer dan een eeuw paters Kapucijnen
Op vraag van de Izegemse pastoor vestigden de paters Kapucijnen zich in 1899 in Izegem. In 1907 werd een nieuwe parochie gesticht met de Heilig Hartkerk als parochiekerk. De Paterskerk fungeerde als hulpkerk behalve tijdens de jaren 1917-1919, toen de Heilig Hartkerk dienst deed als schouwburg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het klooster als lazaret ingericht en de kerk werd gebruikt als feest- en concertzaal tot 1917. Tijdens de bevrijding werd het klooster zwaar beschadigd en in 1919 werden de herstellingswerken gestart. In de jaren ’80 kwam er een herbestemming van het klooster als opvangcentrum van zorgbehoevende en demente bejaarden in ’t Pandje en een vormings- en bezinningscentrum De Harp.
De sloop van een deel van de gebouwen is nog niet voor direct. De kapittelzaal zal in elk geval behouden blijven. De kerk en het aangrenzende kloostergebouw zullen gesloopt worden en plaats maken voor een ander bouwproject.
Op 9 september worden de voormalige kerk en de kapittelzaal opengesteld voor de fotografen. De registraties zijn ondertussen afgelopen, het fotomoment zit vol!
WAAR: Paterskerk, Roeselaarsestraat. 10 tot 18 uur.
INGANG: Mentenhoekstraat 4, Izegem.