Nieuw in 2020

Section Header Museum weer open vanaf 21 januari

Nieuw voor 2020

Eperon d’Or is compleet gepoetst en helemaal klaar om 2020 in te vliegen. Het museum biedt dit jaar een aantal nieuwigheden in de werking, variërend van een betere locatie voor de bib tot begeleide bustours voor groepen.

 

1. Wisselcollecties in een fris gepoetst museum.

Tijdens de eerste twee volle weken van januari was Eperon d’Or gesloten voor de grote schoonmaak. In die periode werden ook weer een aantal stukken uit de permanente collectie vervangen. Deze ingreep gebeurt jaarlijks, enerzijds om de impact van het etaleren op de stukken te verminderen, anderzijds om de bezoekers een aantal nieuwe objecten uit de rijke museumcollectie te kunnen tonen. Drie volledig nieuwe toevoegingen zijn een Franse, handgeschilderde borstelcatalogus van ca. 1900, de landkaart van François De Bal uit 1745 en een nieuwe vitrine met een staalkaart van hedendaags Belgisch schoendesign.

Het museum is vanaf dinsdag 21 januari weer open voor het publiek.

 

2. Bibliotheek en leeszaal beter toegankelijk.

Een aantal museumfuncties hebben een nieuwe en betere locatie gekregen in Eperon d’Or. De bibliotheek is verhuisd van de kelder naar de voormalige administratieve ruimte op de gelijkvloerse verdieping. Ze bevat een ongeveer 1.000 boeken, brochures en eindwerken, en daarnaast ook complete jaargangen aan magazines, over de museale thema’s. Door de verhuis is de bibliotheek makkelijker toegankelijk voor onderzoekers en studenten. Werken kunnen niet ontleend worden, maar bezoekers kunnen ze wel gratis raadplegen in de leeszaal die naast de bibliotheek ligt.

De administratie is ondertussen verhuisd van het historisch voorgebouw naar de nieuwbouw naast de fabriekshal.

 

3. Begeleide rondleidingen voor individuele museumbezoekers.

Groepen die Eperon d’Or bezoeken, doen dat altijd onder de deskundige begeleiding van een gids. De gids leidt hen rond en vertelt weetjes en anekdotes. Het is natuurlijk onmogelijk om voor individuele bezoekers ook elke keer een persoonlijke gids te voorzien. Daarom beschikt het museum over elektronische audio guides.

Individuele bezoekers krijgen nu echter maandelijks ook de kans om aan te sluiten bij een gegidst museumbezoek. Vanaf februari 2020 zijn er elke derde zondag van de maand geleide bezoeken, afwisselend over schoenen en borstels. De rondleidingen beginnen om 15 uur en bezoekers kunnen aansluiten zonder dat ze moeten inschrijven. Ze moeten ook niet extra betalen voor deze rondleiding. Max. 20 personen per rondleiding.

Concrete data voor 2020: zondagen 16 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei, 21 juni, 19 juli, 16 augustus, 20 september, 18 oktober, 15 november.

 

4. Begeleide bustours.

Groepen die met de bus naar Izegem komen, kunnen vanaf nu ook een bustour boeken met gids. De gids leidt de bus door de stad (en de onmiddellijke omgeving) langsheen historische gebouwen, mooie plekjes en interessante weetjes, en verschaft via de microfoon de nodige uitleg. De rondrit gebeurt op basis van vier uitgetekende lussen en wordt thematisch ingevuld in overleg met de groep in kwestie. Praktisch:

·         Liefst niet te boeken tijdens de spitsuren.
·         Kostprijs: €60 voor de gids. Aangezien de bezoekers sowieso met de bus komen, moeten ze niet extra betalen voor die bus.
·         Duur: 2 uur.

 

5. De Industriële Revolutie: case studies voor de derde graad middelbaar onderwijs.

We breiden ook het aanbod uit voor het onderwijs. De Industriële Revolutie is een belangrijk onderdeel van het lessenpakket van de derde graad middelbaar onderwijs. Eperon d’Or biedt docenten de kans om dit onderwerp op een creatieve manier uit te diepen met een museumbezoek op maat. Stadsgidsen schetsen de lokale, herkenbare historische context en de impact van de Industriële Revolutie daarop. Er zijn drie verschillende workshops beschikbaar, die docenten kunnen combineren naar eigen goeddunken:

·         Ontsluiting
·         Mechanisatie
·         Stoom en energiebronnen

Een pakket van twee workshops duurt ongeveer 80min en kost €30 + 1€ per deelnemende leerling. Het totale pakket van drie workshops duurt 2 uur en kost €45 + €1 per deelnemende leerling.