
Industriële erfgoedsite
Na de bescherming van het voorgebouw en de daaropvolgende aankoop van de gebouwen door de stad Izegem wordt er werk gemaakt van de restauratie, renovatie én herbestemming van Eperon d’Or. De vroegere schoenenfabriek wordt een industriële erfgoedsite met regionaal erkend museum, dienst voor toerisme en huis van de economie.
Onderzoek en kleurstudie
De restauratie gaat gepaard met heel wat onderzoek naar gebruikte materialen en technieken. Verschillende gevelelementen worden gezuiverd van betonrot en opnieuw bekleed met bladgoud. Het herstellen van specifieke zaken zoals het tweekleurige voegwerk, de raampanelen in gehamerd glas of de granitovloeren vereisen een technische kennis die nog maar moeilijk is te vinden. Een uitgebreide kleurenstudie van het schilderwerk laat toe om het oorspronkelijke kleurenschema perfect te reconstrueren. Op de achterliggende fabriekshal komt opnieuw een sheddak.
Oud en nieuw
Het Gentse architectencollectief 4CV tekent voor de renovatie. Op het platte dak van het voorgebouw verschijnt een gloednieuw streekbezoekerscentrum. De noordelijke gevel van het voorgebouw, die doorheen de jaren zwaar was verbouwd, krijgt nu een gedurfd hedendaags élan. Tal van grote en kleine ingrepen verbeteren de toegankelijkheid en energieprestatie van de gebouwen. Tegen de westzijde van het fabrieksgebouw, de vroegere plaats van de directeurswoning, prijkt een nieuw volume met een polyvalente zaal en vergaderruimten. Dit Huis van de Economie slaat de brug tussen historisch erfgoed en actueel ondernemerschap.
De inrichting van het streekbezoekerscentrum en de museumruimten is in handen van SIEN, The Art of Exposure.
De voltooide industriële erfgoedsite Eperon d’Or is sinds juni 2017 open voor bezoekers.