Erfgoed

Schoenen

Section Header

Schoenen

De schoenmakerij balanceert op de grens tussen ambacht en verfijnde kunst. En dat kun je buitengewoon goed merken in Eperon d’Or. Izegem staat sinds jaar en dag bekend als dé Belgische schoenenstad bij uitstek. De stempel ‘Chaussure d’Iseghem’ was vroeger een gegeerd keurmerk en de stad heeft zijn rijkdom voor een groot stuk te danken aan de schoennijverheid.

In Eperon d’Or schetsen we het verhaal van die nijverheid. In de unieke voorbouw etaleren we een kleurrijke reeks fijne topstukken, zoals de laarzen van Koning Willem I of het betoverende handwerk uit de Eperon d’Or-lijn. En in de achterliggende fabriekshal kun je aan de hand van een complete productielijn zien hoe schoenen gemaakt werden in de jaren 1950. Elders maak je van dichtbij kennis met onder meer roggen-, padden- en zelfs kippenpotenleder. En na de rondgang verwar je similileder gegarandeerd nooit meer met echt leder.

En uiteraard hebben we ook aandacht voor de menselijke kant van de hele zaak: de overgang van handwerk naar mechanisatie, de verhalen van de arbeiders, het vakjargon en het fabrieksleven.