Licht! immer Licht!

Section Header Nieuwe publicatie

Licht! immer Licht!

Nieuwe publicatie, verkrijgbaar vanaf 12 september 2021 / Open Monumentendag.

120 jaar geleden werd de Izegemse elektriciteitscentrale opgestart. Ze werd met groot enthousiasme onthaald: eindelijk zou er ‘licht! Immer licht!” zijn, zoals de Gazette van Iseghem al in 1899 enthousiast aankondigde. Toch kende de centrale een bewogen geschiedenis met ups en downs, een zoektocht naar klanten in de beginjaren, regelmatige uitbreidingen,… om dan uiteindelijk toch de overstap naar aankoop van elektriciteit te doen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Of een eigen stedelijke elektriciteitscentrale nu zo’n goed idee is geweest? Daar proberen we 120 jaar later een beredeneerd antwoord op te geven.

We leggen ook uit waarom de Izegemse casus zo uniek is binnen het verhaal van de elektrificatie van België. We hebben het over de strijd tussen gas en elektriciteit en tussen wisselstroom en gelijkstroom. We schetsen het verhaal van de Izegemse Vynckier-broers die het hele land voorzagen van elektrisch materiaal en we lichten de evolutie toe van elektriciteitscentrale naar museum.


Licht! Immer licht! Het verhaal van stoom en stroom in Izegem.

  • Uitgave door Eperon d’Or, Izegem
  • Auteurs: Piet Van Coillie, Hilde Colpaert, Robin Debo, Pieter De Raedt, Geert Declerck
  • Tekeningen: Lieven Lamote
  • Aantal pagina’s: 64
  • Kostprijs: 12 euro
  • “Licht! immer Licht!” is het derde boekje in een reeks. Eerder verschenen publicaties over de schoennijverheid (12 euro) en over de borstelnijverheid (20 euro). Wie de drie boekjes aankoopt, betaalt 40 euro.