ERFGOEDDAG op 22 april 2018

Kiezen op Erfgoeddag

Section Header

Kiezen op Erfgoeddag

In 2018 vindt Erfgoeddag plaats op zondag 22 april met als thema ‘Kiezen’. In het jaar van de lokale verkiezingen roept Erfgoeddag op om te kiezen voor erfgoed. Spreekt voor zich dat je ook in Izegem voor verscheurende keuzes komt te staan…

1. Curieuze keuzes in Eperon d’Or

Hoeveel geld geef jij uit aan schoenen? Wat moet je met de oude spullen van grootvader? De vele kleine beslissingen die we elke dag maken, hebben soms verreikende gevolgen.  Is het erfgoed dat in Eperon d’Or wordt gekoesterd het resultaat van bewuste keuzes of eerder van toevallige omstandigheden?

Op Erfgoeddag beleef je deze keuzes op een originele en interactieve manier. Beslis mee over het parcours en de inhoud van de rondleiding, kriskras door het turbulente industriële verleden van Izegem, zowel vóór als achter de schermen van het museum. Zou de geschiedenis écht anders zijn verlopen als jij het voor het zeggen had?

 • Locatie: Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem
 • Gratis ‘Curieuze keuze’-rondleidingen tussen 10 en 17 uur, telkens op het uur. Reserveren verplicht op eperondor@izegem.be of 051/31.64.46
 • Museum is gratis toegankelijk

 2. “Kies je schoenprins…es!”: kiezen onderweg

Waar is de tijd? In de jaren 1960 koos men een schoenprinses. Die werd het gezicht van de schoennijverheid voor een jaar en lokte bezoekers naar de  ‘Shoerama’s . Een onuitputtelijke kennis over Izegem en de schoennijverheid was een vaste vereiste.

Wat weten wij daar nog van? Laat je leiden door een clevere quizmaster die je ter hoogte van de voetgangerstunnel onder het spoor opwacht en je op sleeptouw neemt.

Dit straatspektakel slaat letterlijk een brug tussen het archief van de stad,  de heemkundige kring Ten Mandere en drukkerij Strobbe,  en Eperon d’Or. Laat je verrassen door deze ludieke en leerrijke ‘halte’ tussen de diverse Erfgoeddaglocaties.

 •  Locatie: voetgangerstunnel station Izegem
 • Doorlopend van 10 tot 18 uur
 • Animatie/straattoneel door Wonderling Verteltheater
 • Mini-tentoonstelling met reproducties van schoenprinsesfoto’s

3. Bezoek het stadsarchief

Met de Intergemeentelijke Archiefdienst zetten Moorslede, Wielsbeke, Hooglede, Ledegem, Izegem en Wingene in op archiefbeheer en -zorg. In Izegem maak je kennis met onze archief- en vrijwilligerswerking. Je botst er op schatten zoals het unieke Landboek De Bal uit 1746, soldatenbrieven uit de Napoleontische periode en rentebrieven uit de 14e en 15e eeuw. En weet jij nog wie schoenprinses werd? Benieuwd naar de rijkdom van het stadsarchief Izegem? Kom langs en ontdek waarom kiezen voor archiefbeheer en -zorg een must

 • Organisatie door Intergemeentelijke Archiefdienst Midwest i.s.m. Stad Izegem, Heemkring Ten Mandere en DVV Midwest
 • Locatie: Stadsarchief Izegem, Korenmarkt 10, Izegem
 • Doorlopend open van 10 tot 18 uur

 4.  Kiezen is bewaren

In het hoekhuis van de voormalige drukkerij Strobbe kan je kennismaken met een uitzonderlijk historisch drukkerijpatrimonium. Een gelegenheids-tentoonstelling presenteert je een selectie archiefstukken uit de 125-jarige geschiedenis van het gekende familiebedrijf.

Hoe bepaal je wat wel wordt bewaard en wat niet? De afweging is allesbehalve eenvoudig. Het bedrijfsarchief van Drukkerij Strobbe is door zijn inhoud en locatie immers nauw verweven met de geschiedenis en het erfgoed van de stad. Luc Strobbe geeft graag uitleg bij de tentoonstelling en helpt je een aantal keuzes scherp te stellen.

 • Locatie: hoekhuis Drukkerij Strobbe, Kasteelstraat 1, 8870 Izegem
 • Doorlopend open van 10 tot 12u en van 13u30 tot 18 uur