Gebouw

Industriële erfgoedsite

Section Header

Industriële erfgoedsite

Na de bescherming van het voorgebouw en de daaropvolgende aankoop van de gebouwen door de stad Izegem werd er werk gemaakt van de restauratie, renovatie én herbestemming van Eperon d’Or. De vroegere schoenenfabriek ontpopte zich tot een industriële erfgoedsite met regionaal erkend museum en dienst voor toerisme.

Onderzoek en kleurstudie

De restauratie ging gepaard met heel wat onderzoek naar gebruikte materialen en technieken. Verschillende gevelelementen werden gezuiverd van betonrot en opnieuw bekleed met bladgoud. Het herstellen van specifieke zaken zoals het tweekleurige voegwerk, de raampanelen in gehamerd glas of de granitovloeren vereisten een technische kennis die nog maar moeilijk is te vinden. Een uitgebreide kleurenstudie van het schilderwerk liet toe om het oorspronkelijke kleurenschema perfect te reconstrueren. De achterliggende fabriekshal kreeg opnieuw een sheddak.

Oud en nieuw

Het Gentse architectencollectief 4CV tekende voor de renovatie. Op het platte dak van het voorgebouw verscheen een gloednieuw volume, de ‘gouden schoendoos’. De noordelijke gevel van het voorgebouw, die doorheen de jaren zwaar was verbouwd, kreeg een gedurfd hedendaags élan. Tal van grote en kleine ingrepen verbeterden de toegankelijkheid en energieprestatie van de gebouwen. Tegen de westzijde van het fabrieksgebouw, de vroegere plaats van de directeurswoning, prijkt een nieuw volume met bureauruimten.

De inrichting van het streekbezoekerscentrum en de museumruimten was in handen van SIEN, The Art of Exposure.

De voltooide industriële erfgoedsite Eperon d’Or is sinds juni 2017 open voor bezoekers.