Herdenking 75j WO II

Section Header 75 jaar V-day

Izegem herdenkt WO II

Dit jaar herdenken we de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog .

Izegem werd voor het eerst rechtstreeks geconfronteerd met de oorlogsactiviteiten op 25 mei 1940, toen een Duits vliegtuig een reeks bommen gooide op de stad. De bommen vielen in een lijn over het Blauwhuis, Ave Maria, de Marktstraat, de Korenmarkt en de Kruisplaats. Het einde van de oorlogsperiode kwam er toen op 8 september vanuit de richting Sint-Eloois-Winkel geallieerde pantserwagens Izegem binnenreden. Maar dat betekende niet het einde van de ellende, want op 15 november 1944 viel een uit koers geraakte V-bom op de Bosmolens en maakte nog een aantal slachtoffers.

Boek te downloaden

In dit herdenkingsjaar gebruiken we de verhalen van de getuigen die geïnterviewd werden naar aanleiding van een groots project in 2012. Dit resulteerde in het boek ‘Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’ en een radioprogramma dat uitgezonden werd op radio IRO. De honderden exemplaren van het boek werden in een mum van tijd verkocht, maar we krijgen nog vaak de vraag of het boek beschikbaar is. Een herdruk komt er niet, maar je kunt het boek gratis downloaden door te klikken op het foto-onderschrift hiernaast. Hetzelfde geldt voor het radioprogramma van radio IRO.

Dit initiatief is ook een eerbetoon aan de dertien getuigen die hun verhaal uit de oorlogsperiode vertelden. Een aantal getuigen zijn intussen overleden en gelukkig hebben we hun verhaal enkele jaren geleden kunnen publiceren.