Groenten in de vitrine

Section Header 16-17-23 november 2019

Groenten in de vitrine

De regio Midwest wordt dé groententuin van Europa genoemd. Tijdens de pop-up tour ‘Groenten in de vitrine’ ontdek je waarom dat zo is.

Zelf een stukje bodem testen, zelf planten, een aardappel verwerken tot friet, het proces van groenten onder glas of van het veld naar de diepvries volgen, een talentengame spelen, de kwaliteit van groenten keuren, culinair aan de slag gaan met aardappelen en groenten, … Ontdek de gratis pop-up tour ‘Groenten in de vitrine’ langs leegstaande panden in  de stadscentra van Izegem (met focus op de aardappel) en Roeselare (met focus op groenten). Een heerlijke weekendactiviteit voor jong en oud.

Praktisch:

  • Op zaterdag 16 november en zondag 17 november met onthaal, begeleiding en animatie onderweg. Gratis pop-up tour, maar inschrijven noodzakelijk.
  • Op zaterdag 23 november kan je de parcours in Izegem en Roeselare op eigen houtje verkennen. Er is dan geen begeleiding of animatie voorzien en inschrijven is niet nodig.
  • Alle info verdere info lees je op www.groentenindevitrine.be

Het programma in Izegem

Met Izegemse smaakmakers zoals Vandemoortele en Cargill was de focus op de aardappel vlug gelegd. In drie leegstaande winkelpanden in het stadscentrum beleef je interactief het proces van de grond naar de mond. En tussen de panden word je telkens ‘aardappelgewijs’ verrast.

ONTHAAL: Eperon d’Or: Prins Albertlaan 5 (enkel op 16 en 17 november). Je ontvangt een draagtas met de eerste gadgets en een programmabrochure.

PAND 1: Korenmarkt 23 | Aardappelteelt
Enscenering van ‘De aardappeleters’, een schilderij van Vincent Van Gogh met:

  • De historiek van de aardappel
  • Proeven van wafel op basis van aardappelschillen
  • Kennismaking met de aardappelfamilie
  • Meenemen van een frietaardappel in je draagtas
  • Mini-expo aardappelmachines Dewulf

PAND 2: Grote Markt 34 | Aardappelverwerking

  • Doe-activiteit ‘van aardappel tot friet’. Wassen, schillen en versnijden tot friet van de frietaardappel

‘Welkom in de aardappelverwerkingsfabriek’ – van fresh naar fast food met:

  • Aardappelverwerkingsbedrijven
  • Aardappelverwerkingsproces
  • Werkgelegenheid in de aardappelverwerkingssector + talentengame

PAND 3: Kerkplein 12 | Aardappelconsumptie
‘Welkom in de frituur’ met:

  • Tips voor hoe best bakken van frieten
  • Doe-activiteit: frietzakken vouwen en mayonaise maken
  • Proef van je zelf versneden frietjes in een zelf gevouwen frietzak, smakelijk!

Een project van Erfgoedcel TERF, ARhus Roeselare, POM West-Vlaanderen, Resoc Midden-West-Vlaanderen, Centrum Agrarische Geschiedenis, stad Roeselare en stad Izegem