Fotoshoot Strobbe

Section Header Open Monumentendag op 8 september

Fotografen welkom in drukkerij Strobbe

Op Open Monumentendag, zondag 8 september 2019, gaat de voormalige drukkerij Strobbe een dag exclusief open voor amateur- en beroepsfotografen. Andere activiteiten in het kader van Open Monumentendag worden binnenkort aangekondigd.

Drukkerij Strobbe werd in 1890 opgericht door de broers Aloïs, Cyriel en Henri Strobbe en was eerst in de Brugstraat gevestigd. Maar 127 jaar na de start, viel definitief het doek over de activiteiten van het familiebedrijf in Izegem. Sinds 2014 waren de drukkerijactiviteiten al stopgezet in Izegem en twee jaar later werden ook de hoofdzetel en de magazijnen verhuisd.

Reconversie

De drukkerij was vanaf 1904 in de Kasteelstraat ondergebracht door de aankoop van het voormalige woonhuis van notaris Wauthier. Naar een ontwerp van architect Vercoutere werd een drukkerij gebouwd. Het woonhuis werd verbouwd tot een winkel en woonhuis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de drukkerij gedeeltelijk in beslag genomen door de Duitse bezetter. Na de Tweede Wereldoorlog werd de oude drukkerij verbouwd en met een verdieping verhoogd. In 1965 werd gestart met de bouw van een nieuwe drukkerij na de sloop van de voormalige borstelfabriek van De Ryckere met bijhorende werkmanshuisjes. In 1990 was er dan de bouw van het grote magazijn.

De gebouwen van drukkerij Strobbe krijgen binnenkort een nieuwe bestemming. Er komt een geïntegreerde Kunstacademie en bibliotheek en ook het historisch stadsarchief en de heemkundige kring zullen er onderdak krijgen.

Beroeps- en amateurfotografen krijgen nog één keer de kans om foto’s te nemen van het interieur van het iconische gebouw. Niet alleen de kantoorgebouwen aan de Kasteelstraat worden opengesteld, ook in de imposante fabriekshallen en de magazijnen  zullen foto’s genomen kunnen worden.  In een deel van de gebouwen is nog historisch drukmaterieel aanwezig.

Maximaal 80 fotografen toegelaten

Fotografen moeten zich eerst registreren. Drukkerij Strobbe zal van 10 tot 18 uur open zijn en er kunnen tien fotografen per uur in het gebouw. De volgende vuistregels zijn van toepassing:

  • Enkel bedoeld voor beroeps- en amateurfotografen.
  • Enkel foto’s van het exterieur en het interieur van het gebouw, geen fotoshoots van personen.
  • De registratie is enkel voor de individuele fotograaf zelf, niet voor meerdere personen of een groep
  • De fotograaf moet minstens 10 minuten voor het geregistreerde tijdstip aanwezig zijn en kan niet aansluiten bij een ander uurslot.
  • Niet-geregistreerde fotografen worden niet in de gebouwen toegelaten.
  • De fotoshoot gebeurt met volledig respect van de gebouwen en het nog aanwezige materiaal en materieel.
  • Graag nadien een zelf gekozen Strobbe-foto bezorgen aan communicatie@izegem.be. Deze foto zal dan geplaatst worden op de Facebookpagina van de stad en de foto met de meeste stemmen zal dan ook gepubliceerd worden in het stadsmagazine.

Inschrijven voor de fotosessie kan op deze link, en dat vanaf 15 juli.