fotoshoot slachthuis

Section Header Open Monumentendag op 12 september

Voormalig slachthuis eenmalig open voor fotografen

[De fotoshoots op zondagen 12 en 19 september zijn inmiddels volzet. Wie nog op de reservelijst wil, kan mailen naar eperondor@izegem.be]


Net zoals de voorbije jaren organiseren we in september opnieuw een fotoshoot voor beroeps- en amateurfotografen in Izegem. Deze keer zetten we de deuren open van het voormalig slachthuis Verbist.

De hoek van de Gentseheerweg en de Vlietmanstraat is al lang verbonden met slachthuisactiviteiten. Zo was er eerst het slachthuis Bouckaert, dat onder andere in het jaar 1967 zelfs een internationale delegatie over de vloer kreeg voor een demonstratie van het bandsysteem en een bezoek aan de nieuwe stallingen. Na de familie Bouckaert kwam het slachthuis in handen van nieuwe eigenaars, waarbij blijkbaar ook Paul Vanden Boeynants betrokken was. De volgende tussenstap was het West-Vlaams Vleesbedrijf dat failliet ging en in 1986 werd het slachthuis Verbist officieel geopend. Enkele jaren geleden stopten de slachthuisactiviteiten definitief op de site. Projectontwikkelaar Global Estate Group zal de bedrijfsgebouwen slopen en er zal kleinschalige bedrijvigheid in de plaats komen.

Indrukwekkende site

Intussen staat het slachthuis leeg, maar niettemin is het een indrukwekkende site met heel wat herkenbare onderdelen. De fotografen kunnen onder andere de laadkades en loskades voor de dieren, de stallen, de waterzuiveringsinstallatie, de versnijzaal, de grote frigoruimtes en ook bepaalde personeelslokalen op de gevoelige plaat leggen. Het is de laatste keer dat de site kan betreden worden.

Registreren vanaf 12 juli

Het principe blijft hetzelfde zoals tijdens de vorige edities. Op zondag 12 september wordt de site opengesteld voor beroeps- en amateurfotografen die zich vooraf registreerden. Op maandag 12 juli om 18 uur worden de uurslots opengesteld via de link bovenaan deze pagina. Op Open Monumentendag kunnen tussen 10 en 18 uur telkens tien fotografen per uur de site betreden om foto’s te nemen.


Praktisch

 • Maximaal 80 fotografen toegelaten
 • Fotografen moeten zich eerst registreren. Het slachthuis zal van 10 tot 18 uur open zijn en er kunnen tien fotografen per uur in het gebouw. De volgende vuistregels zijn van toepassing:
  • Enkel bedoeld voor beroeps- en amateurfotografen.
  • Enkel foto’s van het exterieur en het interieur van het gebouw, geen fotoshoots van personen.
  • Per naam zijn er slechts twee slots beschikbaar. M.a.w.: een fotograaf kan op zijn naam reserveren voor zichzelf en één collega.
  • De fotograaf moet minstens 10 minuten voor het geregistreerde tijdstip aanwezig zijn en kan niet aansluiten bij een ander uurslot.
  • Niet-geregistreerde fotografen worden niet in de gebouwen toegelaten.
  • De fotoshoot gebeurt met volledig respect van de gebouwen en het nog aanwezige materiaal en materieel.
  • Graag nadien een zelf gekozen foto bezorgen aan communicatie@izegem.be. Deze foto zal dan geplaatst worden op de Facebookpagina van de stad en de foto met de meeste stemmen zal dan ook gepubliceerd worden in het stadsmagazine.