fotoshoot klooster

Section Header Open Monumentendag op 13 september

Klooster de Pélichy eenmalig open voor fotografen

De fotoshoots voor zondag 13 en 20 september zijn ondertussen allebei VOLZET!


Net zoals de voorbije jaren organiseren we in september opnieuw een fotoshoot voor beroeps- en amateurfotografen in Izegem. Deze keer zetten we het leegstaande klooster de Pélichy in de schijnwerpers.

Op zondag 13 september zal tijdens Open Monumentendag de Gouden kapel van het klooster opengesteld worden voor het publiek. We maken van de gelegenheid gebruik om ook de resterende delen van het gebouw open te stellen, maar dan exclusief voor beroeps- en amateurfotografen die zich vooraf moeten registreren. De fotografen krijgen een unieke kans om de prachtige Gouden en Zilveren kapel, het art-decosalon, de kloostergangen, slaap- en eetvertrekken… op de gevoelige plaat te leggen.

Getuige van een bloeiend verleden

Het klooster en de school werden opgericht in 1806. In de loop van de jaren werd de site almaar uitgebreid en verbouwd. In 1839 werd de Gouden kapel gewijd, maar later werd ze uitgebreid en versierd en in 1846 opnieuw gewijd. Het resultaat was een grote barokkapel met een rijke plafond- en muurbekleding en een monumentaal barokaltaar. In de periode 1843 tot 1845 werd onder andere ook de Zilveren kapel gebouwd, een privékapel voor priester Joseph de Pélichy.

De Gouden Kapel is sinds 1981 een beschermd monument, een deel van de gebouwen is sinds 2012 beschermd. De Zusters van Maria verlieten in 2013 het klooster en het gebouw staat sindsdien leeg.

Geïnteresseerde fotografen moeten zich vooraf registeren via de website van Eperon d’Or. Tussen 10 en 18 uur kunnen elk uur tien fotografen de gebouwen betreden om foto’s te nemen.


 • Maximaal 80 fotografen toegelaten
 • Fotografen moeten zich eerst registreren. Het klooster zal van 10 tot 18 uur open zijn en er kunnen tien fotografen per uur in het gebouw. De volgende vuistregels zijn van toepassing:
  • Enkel bedoeld voor beroeps- en amateurfotografen.
  • Enkel foto’s van het exterieur en het interieur van het gebouw, geen fotoshoots van personen.
  • De registratie is enkel voor de individuele fotograaf zelf, niet voor meerdere personen of een groep.
  • De fotograaf moet minstens 10 minuten voor het geregistreerde tijdstip aanwezig zijn en kan niet aansluiten bij een ander uurslot.
  • Niet-geregistreerde fotografen worden niet in de gebouwen toegelaten.
  • De fotoshoot gebeurt met volledig respect van de gebouwen en het nog aanwezige materiaal en materieel.
  • Graag nadien een zelf gekozen foto bezorgen aan communicatie@izegem.be. Deze foto zal dan geplaatst worden op de Facebookpagina van de stad en de foto met de meeste stemmen zal dan ook gepubliceerd worden in het stadsmagazine.