Expo eindwerken

Section Header Tijdelijke expo zomer 2023

Eindwerken uit de schoenopleidingen

Van 1 juli tot en met 10 september (Open Monumentendag) 2023 exposeert Eperon d’Or werken van studenten uit schoenopleidingen van Sint-Niklaas, Lokeren en Roeselare.

Wat beweegt er op het vlak van hedendaags schoenontwerp in Vlaanderen? Museum Eperon d’Or koestert de herinnering aan de schoennijverheid van het verleden, maar houdt ook graag de vinger aan de pols. Daarom exposeert het museum elk jaar een selectie eindwerken van studenten uit belangrijke schoenopleidingen. Elke opleiding legt andere klemtonen, waardoor de werken samen een boeiende en gevarieerde blik geven op de actuele ontwikkelingen.

1. De studenten van de afdeling Schoenontwerp aan d’Academie Sint-Niklaas worden begeleid door Anne Poesen en Hans De Clercq. De opleiding heeft een artistieke invalshoek: Inzicht, vormgeving en vakbekwaamheid gaan harmonisch samen met draagbaarheid, materiaalkennis en een brede historische en etnografische achtergrond. De eindwerken zijn dan ook dikwijls verrassende en uiterst kleurrijke stukken.

Evelien Sommen is één van de etalerende studenten. Er staan al schoenen van haar hand in de ‘Sneaker Gold’-expo. Ook de laarzen in het campagnebeeld (foto: Marc Machielse) maken deel uit van haar collectie ‘Lost in translation’.

2. In de opleiding Designer van Schoenen en Handtassen aan Syntra West Roeselare leren de studenten schoenen en handtassen ontwerpen, styleren en realiseren – het complete proces van A tot Z. Ze zoeken daarbij naar een evenwicht tussen comfort en creativiteit. Docent en Izegemnaar Christian Bincquet staat in voor de begeleiding van het traject.

3. Het CVO Groeipunt Lokeren biedt studenten de kans om de specifieke kennis en vaardigheden aan te leren die je als schoenmaker-ontwerper nodig hebt om schoenen te ontwerpen en te maken. De opleiding, onder supervisie van Roel Willockx, helpt de studenten om hun vakkennis en kwaliteit uit te bouwen en brengt hen concrete realisatietechnieken bij.

De expo vindt plaats op de derde verdieping van Eperon d’Or en is gratis te bezoeken van 1 juli tot 10 september 2023, van dinsdag tot zondag doorlopend van 10u tot 17u30.