Erfgoeddag2021

Section Header 25 april 2021

Erfgoeddag: De Nacht

Zondag 25 april is Erfgoeddag. Vorig jaar kon het feest niet doorgaan, maar het thema werd een jaartje opgeschoven. En dus richten we ons dit jaar opnieuw op De Nacht…

Omwille van voor de hand liggende redenen, zal Erfgoeddag ook dit jaar een beetje anders zijn dan anders.

Wandelroute: vertellingen over licht en donker

Aansluitend of los van het bezoek aan Eperon d’Or kan je een wandelroute volgen waarlangs erfgoedverhalen over licht en donker te horen zijn. Er zijn de specialisten van ‘den elektriek’, de straffe verhalen van op het internaat en de cafébazen die een boekje opendoen over het (soms nogal pikante) Izegemse nachtleven…

Langs de route vind je negen lampbordjes met QR-codes. Met een eenvoudige smartphonescan kan je – met je bubbel – kijken naar korte filmpjes met leuke anekdotes, verrassend weetjes of nachtverhalen.

Je kunt het routeplan HIER downloaden, of afhalen in Eperon d’Or.

ViceVersa en Eperon d’Or

Eperon d’Or verlaat even zijn ‘comfort zone’. De tijdelijke tentoonstelling ‘ViceVersa’ focust namelijk niet op schoenen, borstels, stoom of stroom… Maar wel op haardtegels! In de 18de eeuw was Izegem een centrum van tegelproductie en voor de eerste keer brengen we nu een ruime selectie aan Izegemse aardewerktegels samen. Verwacht je aan een explosie van aardetinten, wervelende ornamenten en authentiek vakmanschap.

De tegels komen zowel uit publieke als uit privé collecties. Kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis en Tegelatelier De Knock uit Kuurne zorgen voor een hedendaags luik aan een historisch onderwerp. Zij tonen met enkele van hun werken hoe het oude ambacht vandaag nog springlevend is!

Natuurlijk kun je ook gewoon het museum bezoeken. In de namiddag zijn er demonstraties aan de borstelmachines. Dirk en Joeri geven ondertussen uitleg over het door de Vlaamse overheid gesponsorde “meester-leerling-traject” dat zij doorlopen.

Voor gezinnen met kinderen is er in Eperon d’Or een leuke museumzoektocht naar slapende nachtdiertjes! Tel jij hoeveel schattige uiltjes er een – euh – uiltje aan het knappen zijn in ons museum? Wie het juist heeft, maakt kans op een prijs!

Je kan het volledige museum coronaproof en gratis bezoeken, en dat van 10 tot 18 uur.

Reserveren via webshop. Max. 4 personen per bubbel. Een gezin dat uit meer personen bestaat, reserveert best telefonisch op 051/31.64.46.