Erfgoeddag 2024

Section Header Zondag 21 april 2024

Erfgoeddag: thuiskomen in Eperon d'Or

Zondag 21 april is Erfgoeddag en het thema van dit jaar luidt ‘Thuis’. Maar je kunt toch maar beter je warm nest eventjes verlaten, want er is van alles te doen in museum Eperon d’Or!

Pantoffelhelden

Schoenen uit, pantoffels aan: da’s echt thuiskomen toch… of niet? Hou jij binnen je schoenen aan of doe je ze uit? Wat doe je als je bij andere mensen thuis op bezoek gaat? Waarom en wanneer zijn we eigenlijk binnenshuis ander schoeisel beginnen dragen, en welke namen geven we er zoal aan?

Wereldwijd bestaan rond deze kwestie uiteenlopende tradities en verwachtingen. De redenen waarom men thuis schoenen uitdoet – of juist aanhoudt – gaan soms zelfs véél dieper dan we denken. Eén en ander heeft zelfs gevolgen voor het schoeisel dat we dragen en maken. De pop up-expo ‘Pantoffelhelden’ staat stil bij enkele van die grote kleine verhalen en toont je een opmerkelijke selectie ‘schoenen voor binnen’, uit Izegem en de rest van de wereld… De expo blijft na Erfgoeddag nog te bezoeken tot eind juni.

Erfgoeddag in Eperon d’Or

Voor het programma van Eperon d’Or moet je écht wel je huis uit. Wie denkt dat hij of zij goed ‘uit zijn sloffen kan schieten’, kan hier deelnemen aan de gratis wedstrijd Pantoffelschieten – wie weet mag je nadien zelfs een mooie prijs naar huis meenemen!

Het museum en de expo Sneaker Gold zijn op Erfgoeddag gratis toegankelijk en er zijn doorlopend demonstraties van schoen- en borstelmachines. Je kan je sneakers (of misschien ook je pantoffels?) laten customizen door Toby van Duckxsneakerz en als eerste bladeren door ons gloednieuw sneakerboek. Tot slot: iedereen die op Erfgoeddag op pantoffels naar het museum komt, krijgt een gratis drankje!