Tijdelijke tentoonstelling Borstelgevoel

Section Header 31 okt. 2021 - 24 apr. 2022

Tijdelijke tentoonstelling:
Borstelgevoel

ACTUEEL: om corona-besmettingen vermijden, vragen we onze individuele bezoekers om een aantal belangrijke regels te respecteren. 

40 jaar geleden opende het Nationaal Borstelmuseum in Izegem de deuren. Het museum wou hulde brengen aan de borstelnijverheid en verzamelde doorheen de jaren een omvangrijke collectie borstels, borsteltoebehoren en borstelmachines. In 2017 werden de collecties van het Borstelmuseum en het Schoeiselmuseum verenigd in de prachtige industriële erfgoedsite Eperon d’Or.

Verschillende borstelbedrijven zijn zich echter al die tijd blijven ontwikkelen en produceren samen nog jaarlijks miljoenen borstels in de regio Izegem. De borstelindustrie is hier dus nog steeds actueel, creatief en vernieuwend!

Hedendaagse kunst

Om die hedendaagse bedrijvigheid te accentueren, kiest Eperon d’Or in deze tentoonstelling voor een gedurfd en origineel partnership met hedendaagse kunst. Na een ‘open call’ op de kunstenaarsfora Kunstenpunt.be en Kunstwerkt.be engageren iets meer dan 20 kunstenaars uit Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt en zelfs Nederland zich om in dialoog te gaan met het prachtige gebouw en de unieke borstelcollecties.

Alle deelnemende kunstenaars krijgen exact dezelfde grondstof ter beschikking: een eenvoudige veegborstel in kokosvezel. De opdracht is even eenvoudig als uitdagend: verhef deze borstel tot een kunstwerk, dat mag aangeraakt worden! Kunstenaar en ontwerper Willy Cauwelier treedt op als gastcurator en creëert tevens een opmerkelijke installatie in het museum : een tactiele kunstmeridiaan… gemaakt uit duizenden borstels.

Het verrassende resultaat moet je gezien – of beter nog: gevoeld – hebben!

Workshop

Bij deze tijdelijke tentoonstelling Borstelgevoel organiseert Eperon d’Or ook een schilderworkshop voor jongeren en volwassenen. We laten ons inspireren door de schilderijen van TV-legende Bob Ross… maar schilderen met een Izegemse toets! Achteraf neem je je werkje mee naar huis.

  • datum: woensdag 3 november om 14u30 (duurt tot 16u30)
  • prijs: €30 per persoon
  • Koop tickets

Met kinderen

Tijdens de herfstvakantie (30 okt – 7 nov) kunnen gezinnen met kinderen een heus borstelgevoel-parcours volgen in het museum, met leuke doe-opdrachten en spelletjes. Het parcours is gratis bij een standaard individueel bezoek aan het museum.