Bezoeken

Zorggroepen

Section Header

Blinden en slechtzienden

Eperon d’Or verwelkomt blinde en slechtziende bezoekers met een aanbod van toegankelijke rondleidingen op maat. Er is keuze tussen een rondleiding over schoenen, of een rondleiding over borstels. De rondleidingen duren elk ongeveer anderhalf uur.

Je ontdekt collectiestukken, materialen en werktuigen via tactiele ervaringen en verbale beschrijvingen van onze enthousiaste gidsen. Je maakt ook kennis met architectuur! Eperon d’Or is namelijk gehuisvest in een prachtige art deco schoenenfabriek uit de jaren 1930. Via een speciale tactiele maquette, volledig gemaakt in Lego, verken je het beschermde voorgebouw. We maken ook een wandeling langs de museumzalen, toren en fabriekshal van het museum.

Praktisch:

  • Maximum 8 personen per groep (begeleiders niet inbegrepen)
  • Blindegeleidehonden toegelaten.

Prijs:

  • Toegang: €6 per persoon (€4 voor 65+), begeleiders gratis
  • Gids: €40

Bereikbaarheid:

Eperon d’Or ligt op 100 meter van het treinstation Izegem . Download de wegbeschrijving voor blinden en slechtzienden. Vlak voor het museum is er gratis parking.

Reserveren:

Minstens 2 weken op voorhand via eperondor@izegem.be of 051/31.64.46.

Section Header

Kerekewere

Kerekewere is een begeleid bezoek aan Eperon d’Or, op maat van personen met dementie en hun begeleiders of mantelzorgers.

De gids verwelkomt de bezoekers in de sfeervolle foyer van het museum, waar iedereen rustig met elkaar kan kennismaken. Aansluitend schuift iedereen gezellig aan rond de tafel. Op een vriendelijke en ingetogen manier – en met een snuifje humor – serveert de gids haar gasten een aantal bijzondere stukken uit de rijke collecties van Eperon d’Or. De gids vertelt en verwoordt, maar veert ook mee met de reacties, luistert naar de verhalen van de bezoekers en nodigt uit tot gesprek. We maken tijd om alles goed te bekijken, voelen of ruiken en (her)ontdekken samen herinneringen. Elk verhaal, elke herinnering of emotie is waardevol.

Daarna maken we een ommetje door de fabriekshal, waar de sfeer van vroeger nog tastbaar aanwezig is. Waar beelden, geluiden en geuren reacties losmaken, houden we halt om op verhaal te komen. We sluiten af in de foyer met een lekker kopje koffie en een gebakje.

Praktisch:

De rondleiding duurt ongeveer 1 uur (zonder koffietafel). Het parcours in het museum blijft op het gelijkvloers en is volledig rolstoeltoegankelijk. Bij reservatie zoeken we naar een kalm moment, zodat eventuele drukte van andere bezoekersgroepen wordt vermeden.

Om de personen met dementie een kwaliteitsvolle en aangename beleving aan te kunnen bieden, gebeurt dit bezoek enkel in kleine groepjes van max. 8 personen met dementie/max. 8 begeleiders.

Prijs:

  • Toegang: €4 per persoon, begeleiders gratis
  • Gids: €40
  • Opties: koffie €1 per persoon, gebakje “Izegems Schoentje” €3,5 per persoon

Reserveren:

Minstens 2 weken op voorhand via eperondor@izegem.be of 051/31.64.46