Bezoeken

Scholen

Section Header

Scholen

Gratis met De Lijn naar Eperon d’Or? Dankzij DynamoOPWEG kunnen klassen vervoerskosten voor culturele uitstappen recupereren. Neem snel een kijkje op Cultuurkuur.be!

West-Vlaamse scholen kunnen ook via de Provincie West-Vlaanderen een subsidie aanvragen voor het bezoeken van West-Vlaamse erfgoedlocaties (bedoeld voor gidsenvergoedingen, vervoerskosten en toegangsgelden).

Blikkie zoekt een vriendje

Blikkie, het stofblik is aan het werk en probeert wat stof op te kuisen, maar dat lukt niet zo goed. Hij vraagt hulp aan allerlei borstels… Wie kan hem helpen?

Rondleiding – 1e kleuter – 1u – €36/klas –

De stukgedanste schoentjes

Elke morgen ontdekt de baron dat de schoenen van zijn zeven dochters helemaal zijn stukgedanst. Hoe slagen de meisjes er toch in om ’s nachts weg te sluipen? Er is iets magisch aan de hand met hun schoenen…

Rondleiding – versie voor 2e en 3e kleuter & versie voor 1e graad –  1u30 – €45/klas

Een borstelig bezoek

De ene borstel is de andere niet! Op een speelse interactieve manier maken we kennis met verschillende soorten en formaten borstels… en waarvoor we ze allemaal gebruiken!

Rondleiding – versie voor 2e en 3e kleuter & versie voor 1e graad –  1u30 – €45/klas

Het Bubbelbad van de Sint – 6 nov tot 6 dec

De Sint houdt ervan om altijd netjes en proper te zijn. Voor zijn werk wandelt hij geregeld op vuile daken of komt hij soms in de buurt van schoorstenen vol met roet. Daarom neemt de Sint élke dag een douche en élke zaterdagavond een uitgebreid ligbad, met héél veel zeepbellen!

Schoenpiet zorgt er dan altijd voor dat de beste schoenen van de Sint klaarstaan, tegen dat hij uit bad komt. Maar toen de Sint laatst uit bad kwam, waren zijn beste schoenen verdwenen. Schoenpiet controleerde de badkamerkast, hij zocht tussen de handdoeken en zeepflesjes, hij keek zelfs in het bad… maar hij kon de Sintschoenen nergens terugvinden. Er zat niets anders op… de Sint is dan maar mopperend vertrokken op zijn badkamerslippers.

Maar een Sint op slippers, dat is toch geen zicht! Zo kan de Sint toch niet bij de mensen verschijnen? Willen jullie Schoenpiet helpen om de beste schoenen van de Sint terug te vinden?

Van 6 november tot 6 december in kasteel Wallemote (Kokelarestraat 85, 8870 Izegem). De activiteit duurt 2u. Keuze uit voormiddag (9u-11u) of namiddag (13u-15u).

Doelgroep: kleuter (2e & 3e jaar) en lager onderwijs (1e & 2e leerjaar) – max. 20 kinderen per groep – €50/groep

Waar is Eduard?

Eduard heeft zich ergens verstopt in Eperon d’Or. De zoektocht leidt doorheen het hele museum. We zullen volop zintuigen en hersenen nodig hebben om die dekselse Eduard op het spoor te komen, maar als we er in slagen, wacht er een leuke beloning!

Rondleiding – 2e graad – 1u15 – €36/klas

Lowie Lamp wil stroom!

Op een interactieve manier leren we bij over alles wat met stoom en stroom te maken heeft. We leren de basisbeginselen van elektriciteit, we bouwen een stroomkring en… we brengen een bezoek aan de grootste stoommachine van het land!

Rondleiding – 3e graad lager – 1u30 – €45/klas

 Mystery @ the museum

De mysterieuze verdwijning van borstelfabrikant August Deryckere vormt de aanleiding voor een Engelstalig detective-onderzoek doorheen Eperon d’Or. Onderweg oefen je je ‘language skills’ én maak je kennis met de geschiedenis en technieken van de schoen- en borstelindustrie.De speurtocht is ook beschikbaar in het Nederlands.

Museumspeurtocht – 2e graad secundair onderwijs – 1u30 – €2 toegang per leerling, leerkracht gratis.

Voorbij de sterren

Allerheiligen en Allerzielen hebben een bijzondere sfeer. Op het oude kerkhof aan de Roeselaarsestraat hebben we aandacht voor de opmerkelijke graven en grafmonumenten, maar er is ook tijd voor een aantal meditatieve momenten.

Wandeling –  3e graad lager -1e graad secundair – 1u30 – okt/nov – €36/klas

Nooit meer oorlog

Izegem lag tijdens W.O. I in bezet gebied. Het bloeiende nijverheidsstadje was volledig ontwricht door de strenge verordeningen van de bezetter. Tijdens de wandeling herbeleef je deze periode via de oorlogsdagboeken van dokter Jules Gits.

Wandeling – 3e graad lager – 1e graad secundair – 1u30 – €36/klas

Workshop schoensleutelhanger

De kinderen maken onder begeleiding een leuke sleutelhanger in de vorm van een leren schoentje, dat ze achteraf mee naar huis mogen nemen.

Workshop – 3e kleuter tot 2e leerjaar – 30 min. – €36/klas

Workshop borstelsleutelhanger

Met wat hulp maken de kinderen een leuke sleutelhanger in de vorm van een borsteltje. Het lijkt wel een grappig diertje, met borstelharen als stekeltjes.

Workshop – 1e tot 2e leerjaar – 30 min. – €36/klas

De Industriële Revolutie: case studies voor de derde graad middelbaar onderwijs.

De Industriële Revolutie is een belangrijk onderdeel van het lessenpakket van de derde graad middelbaar onderwijs. Eperon d’Or biedt docenten de kans om dit onderwerp op een creatieve manier uit te diepen met een museumbezoek op maat. Stadsgidsen schetsen de lokale, herkenbare historische context en de impact van de Industriële Revolutie daarop. Er zijn drie verschillende luiken beschikbaar, die docenten kunnen combineren naar eigen goeddunken:

  • Ontsluiting
  • Mechanisatie
  • Stoom en energiebronnen

Een pakket van twee luiken duurt ongeveer 80min en kost €36 + €2 per deelnemende leerling. Het totale pakket van drie luiken duurt 2 uur en kost €54 + €2 per deelnemende leerling.

Workshops – 3e graad middelbaar onderwijs – 80min of 3 uur