Bezoeken

Scholen

Section Header

Scholen

Gratis met De Lijn naar Eperon d’Or? Dankzij DynamoOPWEG kunnen klassen vervoerskosten voor culturele uitstappen recupereren. Neem snel een kijkje op Cultuurkuur.be!

Blikkie zoekt een vriendje

Blikkie, het stofblik is aan het werk en probeert wat stof op te kuisen, maar dat lukt niet zo goed. Hij vraagt hulp aan allerlei borstels… Wie kan hem helpen?

Rondleiding – 1e kleuter – 1u – €30/klas – Boek via webshop Izegem

De stukgedanste schoentjes

Elke morgen ontdekt de baron dat de schoenen van zijn zeven dochters helemaal zijn stukgedanst. Hoe slagen de meisjes er toch in om ’s nachts weg te sluipen? Er is iets magisch aan de hand met hun schoenen…

Rondleiding – versie voor 2e en 3e kleuter & versie voor 1e graad –  1u30 – €45/klas – Boek via webshop Izegem

Een borstelig bezoek

De ene borstel is de andere niet! Op een speelse interactieve manier maken we kennis met verschillende soorten en formaten borstels… en waarvoor we ze allemaal gebruiken!

Rondleiding – versie voor 2e en 3e kleuter & versie voor 1e graad –  1u30 – €45/klas

Alles uit de (schoenen)kast van de Sint – 9 nov tot 4 dec

Sint en de Pieten hebben de voorbije maanden héél wat tijd gehad om uit te rusten. Maar dat begon na een tijdje toch een beetje te vervelen. Daarom beslisten ze om alle ramen te poetsen, alle vloeren te schrobben en alle kasten en koffers eens goed op te ruimen. En weet je wat ze vonden ze in die kasten en koffers? Schoenen, schoenen en nog eens schoenen! Oude schoenen, versleten schoenen, vuile schoenen,… Kunnen ze die schoenen nog oppoetsen en opnieuw dragen? Kunnen ze sommige schoenen nog herstellen of moeten ze er afscheid van nemen? Een slimme Piet heeft een voorstel: “Kunnen we de schoenen niet gewoon meenemen naar ons kasteel in Izegem? Dáár kennen ze iets van schoenen, en dáár kunnen de kinderen ons misschien helpen?”
Hou zeker deze website en uw mailbox in het oog. We houden rekening met mogelijk veranderende voorschriften tegen de verspreiding van het coronavirus. Van 9 november tot 4 december in kasteel Wallemote (Kokelarestraat 85). De activiteit duurt 2u. Keuze uit voormiddag (9u-11u) of namiddag (13u-15u).

Doelgroep: kleuter (2e & 3e jaar) en lager onderwijs (1e & 2e leerjaar) – max. 25 kinderen per groep – €50/groep – Boek via webshop Izegem

Waar is Eduard?

Eduard heeft zich ergens verstopt in Eperon d’Or. De zoektocht leidt doorheen het hele museum. We zullen volop zintuigen en hersenen nodig hebben om die dekselse Eduard op het spoor te komen, maar als we er in slagen, wacht er een leuke beloning!

Rondleiding – 2e graad – 1u15 – €30/klas

Lowie Lamp wil stroom!

Op een interactieve manier leren we bij over alles wat met stoom en stroom te maken heeft. We leren de basisbeginselen van elektriciteit, we bouwen een stroomkring en… we brengen een bezoek aan de grootste stoommachine van het land!

Rondleiding – 3e graad lager – 1u30 – €45/klas

 Mystery @ the museum

De mysterieuze verdwijning van borstelfabrikant August Deryckere vormt de aanleiding voor een Engelstalig detective-onderzoek doorheen Eperon d’Or. Onderweg oefen je je ‘language skills’ én maak je kennis met de geschiedenis en technieken van de schoen- en borstelindustrie.De speurtocht is ook beschikbaar in het Nederlands.

Museumspeurtocht – 2e graad secundair onderwijs – 1u30 – €1 toegang per leerling, leerkracht gratis.

Voorbij de sterren

Allerheiligen en Allerzielen hebben een bijzondere sfeer. Op het oude kerkhof aan de Roeselaarsestraat hebben we aandacht voor de opmerkelijke graven en grafmonumenten, maar er is ook tijd voor een aantal meditatieve momenten.

Wandeling –  3e graad lager -1e graad secundair – 1u30 – okt/nov – €30/klas

Nooit meer oorlog

Izegem lag tijdens W.O. I in bezet gebied. Het bloeiende nijverheidsstadje was volledig ontwricht door de strenge verordeningen van de bezetter. Tijdens de wandeling herbeleef je deze periode via de oorlogsdagboeken van dokter Jules Gits.

Wandeling – 3e graad lager – 1e graad secundair – 1u30 – €30/klas

Workshop schoensleutelhanger

De kinderen maken onder begeleiding een leuke sleutelhanger in de vorm van een leren schoentje, dat ze achteraf mee naar huis mogen nemen.

Workshop – 3e kleuter tot 2e leerjaar – 30 min. – €30/klas – Boek via webshop Izegem

Workshop borstelsleutelhanger

Met wat hulp maken de kinderen een leuke sleutelhanger in de vorm van een borsteltje. Het lijkt wel een grappig diertje, met borstelharen als stekeltjes.

Workshop – 1e tot 2e leerjaar – 30 min. – €30/klas

De Industriële Revolutie: case studies voor de derde graad middelbaar onderwijs.

De Industriële Revolutie is een belangrijk onderdeel van het lessenpakket van de derde graad middelbaar onderwijs. Eperon d’Or biedt docenten de kans om dit onderwerp op een creatieve manier uit te diepen met een museumbezoek op maat. Stadsgidsen schetsen de lokale, herkenbare historische context en de impact van de Industriële Revolutie daarop. Er zijn drie verschillende workshops beschikbaar, die docenten kunnen combineren naar eigen goeddunken:

  • Ontsluiting
  • Mechanisatie
  • Stoom en energiebronnen

Een pakket van twee workshops duurt ongeveer 80min en kost €30 + 1€ per deelnemende leerling. Het totale pakket van drie workshops duurt 2 uur en kost €45 + €1 per deelnemende leerling.

Workshops – 3e graad middelbaar onderwijs – 80min of 3 uur