Bezoeken

Groepen

Section Header

Groepsbezoeken

ACTUEEL: om corona-besmettingen vermijden, vragen we onze individuele bezoekers om een aantal belangrijke regels te respecteren. 

Bezoekersgroepen van 10 tot 20 personen kunnen een gids boeken voor één (of meerdere) van de volgende museumtours. Een gereserveerd groepsbezoek kan op elke dag van de week. Lees hier de praktische voorwaarden.

Er zijn tour guide-systemen beschikbaar waardoor alle bezoekers de gids even goed kunnen horen.

De schoenentour

Izegem staat sinds jaar en dag bekend als dé Belgische schoenenstad bij uitstek. In de schoenentour schetsen we het verhaal van die roemrijke nijverheid. Je ontdekt topstukken zoals de laarzen van koning Willem I of het betoverende handwerk uit de Eperon d’Or-lijn. In de achterbouw kan je aan de hand van een productielijn zien hoe schoenen gemaakt werden in de jaren 1950. Elders maak je kennis met de grote variatie in gebruikt leer. Na dit bezoek verwar je gegarandeerd nooit meer similileer met echt leer.

De borsteltour

Zeg nooit zomaar ‘borstel’ tegen een borstel, want er zijn meer soorten borstels dan je je kan voorstellen! Tijdens je bezoek aan de borstelcollectie van Eperon d’Or wordt het allemaal glashelder. Je leert over de groei en de bloei, over het vakmanschap en over de evoluties in de industrie tot op vandaag. In de fabriekshal krijg je pas echt een idee van het technische vernuft van de borstelmakers. Een reeks nog werkende borstelmachines illustreert de evolutie van eind 19e eeuw tot omstreeks 1970. Ondertussen kan je ook voelen, ruiken en van héél dichtbij kijken naar de vaak wonderlijke grondstoffen en materialen.

De pekkerstour

Tijdens dit bezoek maak je kennis met de menselijke kant van de industriële ontwikkeling. Hoe hebben de arbeiders en de patroons deze woelige periode beleefd? In welke omstandigheden moesten ze aan de slag? En wat staken onze ‘pekkers’ zoal uit na de werkuren? We vertellen hun verhaal aan de hand van multimedia, objecten en enkele zorgvuldig geselecteerde collectiestukken.

Stoom en stroom

Wist je dat de grootst bewaarde stoommachine van het land in Izegem staat? De bouw van de elektriciteitscentrale met stoommachine aan het prille begin van 20e eeuw was een ambitieus project. De daaropvolgende decennia groeide de centrale stukje bij beetje uit, tot in 1936 een werkelijk kolossale stoommachine werd geïnstalleerd. Hoe kwam dit gewaagde project tot stand? Welke gebeurtenissen bepaalden de opkomst, het succes en de latere buiten gebruik stelling van de stoommachine? En hoe werkt zo’n stoommachine eigenlijk? In dit bezoek leer je niet alleen bij over de bijzondere geschiedenis van dit monument, maar ook over de wonderlijke natuurkrachten waarop het is gebaseerd.

Begeleide bustours

Groepen die met de bus naar Izegem komen, kunnen ook een bustour boeken met gids. De gids leidt de bus door de stad (en de onmiddellijke omgeving) langsheen historische gebouwen, mooie plekjes en interessante weetjes, en verschaft via de microfoon de nodige uitleg. De rondrit (+/- 2 uur) gebeurt op basis van vier uitgetekende lussen en wordt thematisch ingevuld in overleg met de groep in kwestie.Liefst niet te boeken tijdens de spitsuren. Kostprijs: €60 voor de gids. De gids neemt plaats op de bus van de groep.

Begeleide stadswandelingen

Wil je met je groep een (historisch verantwoorde) frisse neus halen in de stad? Dat kan! Onze gids neemt je op sleeptouw en strooit kwistig met anekdotes en historische feiten. Er is voor elk wat wils! De vergoeding voor de gids bedraagt €40, €60 als de wandeling langer dan 2 uur duurt of €80 als ze langer dan 3 uur duurt.

Dagtrips in Izegem

Je kunt er ook voor kiezen om een volledige dag te spenderen in Izegem. De Dienst voor Toerisme in Eperon d’Or helpt je graag verder, maar op de toerismewebsite vind je alvast wat inspiratie.

Tarieven

  • standaard: €4 (groepen vanaf 10 personen) of €6 (groepen met minder dan 10 personen) p.p.
  • kinderen 0 – 11 jaar: gratis
  • jongeren 12 – 25 jaar: €1 per persoon
  • Combinatie schoenen- en borsteltour: €4 per persoon
  • Combinatie schoenen-, borstel- en st(r)oomtour: €6 per persoon

Gidsenvergoedingen

  • Rondleidingen en stadswandelingen: €40 per gids en per rondleiding.
  • Bustour: €60.

Betalen kan ter plaatse, cash of met Bancontact.