Bezoeken

Groepen

Section Header

Groepsbezoeken

Bezoekersgroepen kunnen een gids boeken voor één (of meerdere) van de volgende begeleide rondleidingen. Een gereserveerd groepsbezoek kan op elke dag van de week. Lees hier de praktische voorwaarden.

  • Via een tourguide-systeem (zender voor de gids en draadloze ontvangers voor de bezoekers) kunnen alle bezoekers de gids even goed horen.
  • Een rondleiding duurt ongeveer 1u15.
  • Een groep bevat maximaal 20 personen. Als er meer deelnemers zijn, wordt er een tweede gids ingeschakeld.

De schoenentour

De schoenmakerij balanceert op de grens tussen ambacht en verfijnde kunst. En dat kun je erg goed merken in Eperon d’Or. Izegem staat sinds jaar en dag bekend als dé Belgische schoenenstad bij uitstek. De stempel ‘Chaussure d’Iseghem’ was vroeger een gegeerd keurmerk en de stad heeft zijn rijkdom voor een groot stuk te danken aan de schoennijverheid.

In Eperon d’Or schetsen we het verhaal van die nijverheid. In het prachtige voorgebouw etaleren we een kleurrijke reeks fijne topstukken; in de achterliggende fabriekshal focussen we op de maakwijze en de grondstoffen.

Schoenmode doorheen de tijden

Een schoenentour waarin de focus ligt op trends en stromingen door de jaren heen. Voor deze rondleiding worden extra schoenen uit ons schoendepot tevoorschijn gehaald. Welke modeaccenten vallen op? Waardoor wordt schoenmode beïnvloed doorheen de geschiedenis? Is er een evolutie in de gebruikte materialen? … 

De borsteltour

Zeg nooit zomaar ‘borstel’ tegen een borstel, want er zijn meer soorten borstels dan je je kan voorstellen! Tijdens je bezoek aan de borstelcollectie van Eperon d’Or wordt het allemaal glashelder. Je leert over de groei en de bloei, over het vakmanschap en over de evoluties in de industrie tot op vandaag. In de fabriekshal krijg je pas echt een idee van het technische vernuft van de borstelmakers. Een reeks nog werkende borstelmachines illustreert de evolutie van eind 19e eeuw tot omstreeks 1970. Ondertussen kan je ook voelen, ruiken en van héél dichtbij kijken naar de vaak wonderlijke grondstoffen en materialen.

De pekkerstour

Tijdens dit bezoek maak je kennis met de menselijke kant van de industriële ontwikkeling. Hoe hebben de arbeiders en de patroons deze woelige periode beleefd? In welke omstandigheden moesten ze aan de slag? En wat staken onze ‘pekkers’ zoal uit na de werkuren? We vertellen hun verhaal aan de hand van multimedia, objecten en enkele zorgvuldig geselecteerde collectiestukken.

De Sneakertour

Nog tot en met 14 september 2024 loopt er een unieke sneakertentoonstelling in Eperon d’Or. Sneakers zijn dé schoenentrend van de laatste jaren. In deze tijdelijke expo met internationale allures ontdek je hun boeiende geschiedenis en culturele impact via sneakerweetjes, straffe verhalen en… een sensationele collectie sneakers!

Architectuurrondleiding

De voormalige schoenfabriek die het museum onderdak biedt, is een architecturaal hoogstandje. Liefhebbers zullen hun hartje vooral ophalen in het unieke voorgebouw uit de jaren 1930. Dat moest destijds dienen als een uithangbord voor de bloeiende schoenindustrie. De ontwerpers spaarden kosten noch moeite om de gevel en het interieur de nodige luister te verschaffen. En dus werd Eperon d’Or een unieke parel van onvervalste art-deco-architectuur. De achterliggende hal wekt met haar zaagtanddak dan weer een authentieke fabriekssfeer op uit vervlogen dagen.

Bij de renovatie en inrichting als museum kreeg het gebouw zijn originele luister terug. Daarbij werd geen enkel detail over het hoofd gezien. Er kwam een kleurstudie aan te pas, de wapenschilden op de gevel kregen vers bladgoud mee en de aannemer hergebruikte de oorspronkelijke materialen.

Stoom en stroom

Wist je dat de grootst bewaarde stoommachine van het land in Izegem staat? De bouw van de elektriciteitscentrale met stoommachine aan het prille begin van 20e eeuw was een ambitieus project. De daaropvolgende decennia groeide de centrale stukje bij beetje uit, tot in 1936 een werkelijk kolossale stoommachine werd geïnstalleerd. Hoe kwam dit gewaagde project tot stand? Welke gebeurtenissen bepaalden de opkomst, het succes en de latere buiten gebruik stelling van de stoommachine? En hoe werkt zo’n stoommachine eigenlijk? In dit bezoek leer je niet alleen bij over de bijzondere geschiedenis van dit monument, maar ook over de wonderlijke natuurkrachten waarop het is gebaseerd.

Begeleide bustours

Groepen die met de bus naar Izegem komen, kunnen ook een bustour boeken met gids. De gids leidt de bus door de stad (en de onmiddellijke omgeving) langsheen historische gebouwen, mooie plekjes en interessante weetjes, en verschaft via de microfoon de nodige uitleg. De rondrit gebeurt op basis van vier uitgetekende lussen en wordt thematisch ingevuld in overleg met de groep in kwestie. Liefst niet te boeken tijdens de spitsuren. Kostprijs: €50/70 (+2u) voor de gids. De gids neemt plaats op de bus van de groep.

Begeleide stadswandelingen

Wil je met je groep een (historisch verantwoorde) frisse neus halen in de stad? Dat kan! Onze gids neemt je op sleeptouw en strooit kwistig met anekdotes en historische feiten. Er is voor elk wat wils!

Dagtrips in Izegem

Je kunt er ook voor kiezen om een volledige dag te spenderen in Izegem. De Dienst voor Toerisme in Eperon d’Or helpt je graag verder.

Toegangstarieven (als bezoeker in groep):

  • Standaard: €6
  • Kinderen (0 – 11 jaar): gratis
  • Jongeren (12 – 25 jaar): €1 per persoon
  • Combinatie rondleiding in Eperon d’Or en st(r)oomtour: €8 per persoon

Gidsenvergoedingen

Rondleidingen: €50 per gids en per rondleiding.

Stadswandelingen: €50 / €70 (+2u)

Bustour: €50 / €70 (+2u)

Betalen kan ter plaatse, cash of met Bancontact.