3D-scan van topstukken uit de schoenencollectie
Eperon d’Or maakt werk van de digitalisering van zijn waardevolle erfgoedcollectie. In een eerste fase experimenteert het museum onder meer met nieuwe digitale technieken en laat 50 schoenen – allemaal topstukken uit de collectie van Eperon d’Or – scannen in 3D.
Uit een lijst van bijna 200 collectiestukken kon iedereen, via een online stemformulier, mee kiezen welke 50 topstukken in dit project een 3D-scan verdienen. Wie de volledige lijst van objecten wou bekijken en stemmen, had daar dus wel wat tijd voor nodig! Niettemin brachten in enkele dagen tijd ongeveer 160 mensen een stem uit. De absolute publieksfavoriet bleek een schoen te zijn, die in 1930 gemaakt werd in de voormalige schoenfabriek Eperon d’Or. Die schoen kreeg dan ook – terecht – als eerste een 3D-scan!
Mogelijkheden voor de toekomst
Het digitaliseren van de collectie biedt heel wat voordelen. Het maakt bijvoorbeeld de collectie beter beheerbaar en doorzoekbaar, zowel voor het museum zelf, als voor onderzoekers. Door het in 3D scannen van een aantal topstukken kunnen deze pareltjes ook op een fantastische manier ontsloten worden voor het ruime publiek, wat de beleving alleen maar ten goede komt.
De techniek van het 3D-scannen bestaat weliswaar al enkele jaren, maar wordt momenteel nog maar beperkt toegepast in Vlaamse musea. Het vergt ongeveer één uur om een object te scannen en de scan te bewerken. De scans in Eperon d’Or gebeuren door het Oost-Vlaamse bedrijf Erfgo3D, dat eerder al meewerkte aan het digitaliseringsproject voor Vlaamse Topstukken van meemoo, het Vlaams Instituut voor het Archief. Voor dat project maakte Erfgo3D een 3D-scan van ongeveer 130 beeldhouwwerken.
Vlaamse steun
Eperon d’Or ontving voor dit project een subsidie van de Vlaamse Overheid. Het huidige digitaliseringsproject loopt nog tot eind dit jaar, maar ook nadien blijft Eperon d’Or inzetten op digitalisering.