Erfgoeddag2020

Section Header AFGELAST

Erfgoeddag: De Nacht

De activiteiten rond Erfgoeddag 2020 zijn afgelast ten gevolge van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

 Op zaterdag 25 april en zondag 26 april 2020 viert Erfgoeddag zijn 20e verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie draagt Erfgoeddag als thema ‘De Nacht’. Want de nacht betovert en staat synoniem voor verbeelding. Er zowel op zaterdag als op zondag van alles te beleven.

Nachtwandeling [Inschrijven noodzakelijk!]

Duik in het Izegems nachtleven! Een gids neemt je mee op sleeptouw langs vier opmerkelijke nachthaltes in het centrum van de stad. Met animatie, proeverijen, desgewenst een filmvoorstelling en straffe vertelsels! (Meer info over de verschillende onderdelen: zie programma zondag.)

Wanneer: za 25/04 (18u-22u)
Waar: Start aan Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5 en einde aan het Kerkplein (ca 3 km)
Tickets (€3 pp) via deze link.
EXTRA: wie de wandeling meevolgt om 18 uur, kan ook aansluiten voor de ‘Nosferatu’-filmvertoning met live-pianomuziek om 20 uur (meer info: zie lager). Deelnemers krijgen onderweg een belegde pistolet en een dessertje. (Bemerk, dit is geen volwaardige maaltijd. Dus zorg je er beter voor dat je vooraf al wat gegeten hebt. :-)) Inschrijven (€7 pp) voor de wandeling+filmvertoning kan via deze link.

‘Nosferatu’ – filmprojectie met live pianomuziek [Inschrijven noodzakelijk!]

Vleermuizen, weerwolven, vampieren… deze vreemde wezens die het daglicht schuwen, wentelen zich graag in de duisternis van de nacht.
Zo ook Graaf Orlok – de ster uit de Duitse, expressionistische vampierenklassieker ‘Nosferatu, eine Symphonie des Grauens’ uit 1922.
Een filmvoorstelling met live piano begeleiding in het unieke kader van de historische theaterzaal van het Sint-Jozefscollege.

Wanneer: za 25/04 (20u) en o 26/04 (doorlopend van 10u-18u, zonder live-muziek)
Waar: Prizma campus college, Burgemeester Vandenbogaerdelaan 53
Tickets (€3 pp) via deze link.

Nachtpekkers

Ken je het heerlijk West-Vlaamse werkwoord ‘pekken’? In Izegem heeft dit werkwoord maar liefst drie betekenissen:
● het door de pek halen van draad om schoenzolen mee te naaien
● het met pek vastzetten van vezels in een borstelhout
● het tot diep in de nacht blijven plakken op café
Al dat pekken levert behoorlijk straffe verhalen op. Zet u, drink een glas en geniet van de roddels van onze cafébazen.

Wanneer: zo 26/04 (10u-18u)
Waar: Plan B, Kloosterstraat 12

Nachtelijk kattenkwaad op het internaat

Wat wordt er ’s nachts niet allemaal uitgespookt op internaat? Strenge reglementen en nauwkeurig toezicht kunnen niet verhinderen dat er allerlei kattenkwaad wordt uitgehaald. Deze vertelling en tentoonstelling verklapt je een aantal verhalen en anekdotes van oud-internaat leerlingen.

Wanneer: zo 26/04 (10u-18u)
Waar: Prizma campus college, Burgemeester Vandenbogaerdelaan 53

Nachtverhaal Mondiaal

De nacht valt rondom heel de wereld, maar duurt niet overal even lang en is zelfs niet overal even donker. Enkele streekbewoners met buitenlandse roots vertellen over nachtelijke gebeurtenissen in verre landen. Sluit de ogen en laat je meevoeren met deze intieme minipodcast, enkel te beluisteren in het halfduister van de tijdelijke tentoonstelling ‘Verhaal Mondiaal’.

Wanneer: zo 26/04 (10u-18u)
Waar: Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5

Maak je eigen lantaarn!

Kom met je kinderen -letterlijk en figuurlijk- je licht opsteken in Eperon d’Or voor een creatieve workshop.
Knutsel met licht (en ook wat lijm en papier) een easy peasy of net iets meer uitdagende lantaarn in elkaar die achteraf bij jou thuis kan schitteren.

Wanneer: zo 26/04 (10u-18u)
Waar: Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5

Fietsen aan nachttarief

Wist je dat Izegem als een van de eerste steden in ons land besliste om zijn straten met elektriciteit te verlichten? De centrale werd aangedreven door een stoommachine. De machine wordt momenteel in ere hersteld en kan dus voorlopig niet draaien. Maar geen nood! Wie tijdens Erfgoeddag de machine bezoekt, trapt op energiefietsen zélf de elektriciteit bij elkaar voor een boeiende verlichting van haar geschiedenis!

Wanneer: zo 26/04 (10u-18u)
Waar: Museum Stoom en Stroom, Prins Albertlaan 3